NFT’s, cryptovaluta, DAO’s en andere Web3 toepassingen zullen leiden tot nieuwe media- en verdienmodellen voor talloze bedrijven. In de toekomst gaan fan-communities mogelijk een nieuwe Disney starten of een media-imperium rondom een zelf bedachte superheld opzetten. Voor artiesten lonkt een eerlijke verdeling van geld en bedrijven wereldwijd kunnen hun bestaande mediabibliotheek eindelijk te gelde maken. Met Web3 technologie kan iedereen op het internet (financiële) waarde en (intellectueel) eigendom met elkaar uitwisselen. Dat biedt enorm veel nieuwe kansen.

Web 3.0 gaat over het decentrale internet waarbij data, spullen en identiteit helemaal van jezelf zijn en niet langer in handen van grote tech-bedrijven. In Web3 kunnen we onderling niet alleen informatie, maar ook digitale spullen en cryptovaluta met elkaar uitwisselen. Zonder bank of tussenpersoon. Gebruikers delen bijvoorbeeld enkel en selectief gegevens met partijen waar ze mee samen werken. Verder niet. De ‘Log in met Facebook’ knop is niet meer nodig; je beheert zelf je gegevens.

Een belangrijk onderdeel van Web 3.0 ontwikkeling zijn blockchain en NFT’s. Even als opfrisser voor wie er niet dagelijks mee bezig is: een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding), dat je vervolgens in een blockchain (een openbare database) registreert.

Met de komst van NFT’s kunnen creaties die niet meer gebruikt werden opeens enorm veel waarde krijgen. Het zijn frozen assets, die dankzij NFT’s nu eindelijk ‘ontdooid’ kunnen worden: te gelde gemaakt. Wat mediabedrijven, beroemdheden, creatievelingen, atleten en dergelijke partijen op de plank hebben liggen aan frozen assets, blijkt opeens grote waarde te hebben.

 

NFT-technologie biedt ook nog nieuwe andere mogelijkheden. Creatieveling kunnen via het ‘slimme contract’ (laten) programmeren dat ze oneindige royalty’s ontvangen voor de verdere verkoop van hun producten. Bij iedere nieuwe verkoop van de NFT kan de maker dan bijvoorbeeld 5% ontvangen van de dan gehanteerde verkoopprijs. Het voordeel is dat de maker blijvende inkomsten heeft én financieel kan meeprofiteren van een toenemende populariteit.

Verder kan de NFT zo geprogrammeerd worden dat het toegang biedt tot allerlei nieuwe soorten nieuwe merchandise, unieke mp3’s, VIP- kaarten en digitale verzamelobjecten. Het kopen van een NFT kan dus flink wat extra bonusmateriaal opleveren. Zoals je vroeger bij een lp of cd ook allerlei bonusmateriaal, foto’s, stickers of merchandise kreeg.

Een ander nieuw verdienmodel is gekoppeld aan social tokens. Dat zijn een soort fan-related-lidmaatschap en daarom worden ze ook wel fan tokens genoemd. Een social token wordt onder meer uitgebracht door een merk, club, community, muzikant, kunstenaar, schrijver of influencer.

Web3 is de hergeboorte van het huidige internet. Ieder bedrijf, contentmaker, influencer, sporter of muzikant kan zijn of haar eigen persoonlijke economie creëren en eigenaarschap houden over zijn eigen creaties.

Geselecteerde Blog

Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

NFT’s, cryptovaluta en DAO’s zullen leiden tot nieuwe media- en verdienmodellen voor talloze bedrijven. In de toekomst gaan fan-communities mogelijk een nieuwe Disney starten of een media-imperium rondom een zelf bedachte superheld opzetten. Voor artiesten lonkt een eerlijke verdeling van geld en bedrijven wereldwijd kunnen hun bestaande mediabibliotheek eindelijk te gelde maken.

Met Web3 technologie kan iedereen op het internet (financiële) waarde en (intellectueel) eigendom met elkaar uitwisselen. Dat biedt enorm veel nieuwe kansen.

Lees verder

Download gratis al mijn Tech-Boeken

Download boek

Schrijf je in voor de ‘Trending in Tech’ nieuwsbrief en ontvang alle PDF’s in je inbox!

Download hier alle tech-boeken