De kracht van technologie in tijden van corona -ook als webinar-

Als spreker over corona geef ik een inspirerend webinar over technologie, menselijkheid en nieuwe kansen.

Ben je op zoek naar een spreker over corona? Ik geef een inspirerende lezing over de corona-pandemie door de lens van digitale technologie. Op dat vlak gebeurt er enorm veel. Crisissituaties hebben technologie altijd een impuls gegeven, dat is nu niet anders. Welke lessen kunnen we trekken uit deze tijd en ons voordeel mee doen in de toekomst? Als spreker over corona geef ik verrassende inzichten aan mijn publiek. We weten niet hoe het post-corona tijdperk er precies uit gaat zien, maar een aantal dingen weten we nu al wel.

Meer weten over mij als spreker over corona? Lees dan hieronder verder de beschrijving, check de korte video hieronder of bekijk onderaan de pagina de 3 minuten video met een korte introductie over het webinar.

Voor wie is het Corona-webinar?

Dit webinar is een product voor bedrijven.

Je kunt dit webinar bijvoorbeeld inzetten voor klanten, teambuildingsmoment voor medewerkers of als onderdeel van een online seminar voor relaties. Er zijn voldoende mogelijkheden. Neem gerust contact met mij op.

Professioneel webinar

Als spreker over corona is hoge kwaliteit is mijn uitgangspunt. Zowel inhoudelijk als de software en de verbinding. Geen gekraak of vertragingen. Ik ben in het bezit van:

 • Professionele webinar apparatuur
 • Goede microfoon en camera
 • Stille ruimte

Er is in een webinar voldoende ruimte om online vragen te stellen en de interactie aan te gaan.

Programma Webinar

Het webinar bestaat uit vier onderdelen:

 • Tech-update 2020: Technologie versus corona
 • Software is eating the world: Iedereen digitaal en online
 • Technologie, veiligheid en privacy
 • Meer menselijkheid: ook voor bedrijven

Normaal ben ik te boeken als spreker over uiteenlopende onderwerpen tijdens evenementen, maar in het corona-tijdperk kunnen we elkaar niet fysiek treffen. Boek mij nu als spreker over corona voor uw online webinar.

Tech-update 2020: Technologie versus corona

Hoe wordt technologie gebruikt om corona te bestrijden? Een kijkje in de mogelijkheden van technologie anno 2020.

Technologiebedrijven zitten niet stil.

 • Kunstmatige intelligente software wordt bijvoorbeeld gebruikt om op longfoto’s kenmerken van het coronavirus te detecteren.
 • Ook abnormale ademhalingspatronen kunnen ook door kunstmatige intelligente software worden waargenomen.
 • Ziekenhuizen in China gebruiken distributie transport robots.
 • Bedrijven maken onderdelen voor beademingsapparaten met behulp van hun 3D-printers.
 • Politie zet drones in om maatregelen coronavirus te handhaven. Ze delen bijvoorbeeld informatie via luidsprekers en ze nemen op afstand de temperatuur af van mensen.
 • Wetenschappers (soms geholpen door burgers) werken massaal samen in online platforms om hun kennis te delen. Ze maken gebruik van collectieve intelligentie, mogelijk gemaakt door internet-technologie.
 • Chatbots geven burgers advies over corona.
 • Wetenschappers maken gebruik van ’s werelds meest geavanceerde supercomputers om een oplossing voor het coronavirus te zoeken.
 • Onderzoekers van Carnegie Mellon University hebben software gemaakt waarmee ze willen bepalen of je Covid-19 hebt door met kunstmatige intelligentie je stem te analyseren.
 • Raceauto-ingenieurs passen hun kennis toe om een beademingsmachine te maken voor Covid-19 patiënten.

Technologie wordt weer gezien als positieve, sterke kracht. We beseffen weer wat technologie voor ons kan doen.

 

Wat klanten zeggen

"Voor de eerste editie van ons online digital marketing event bij Achmea heeft Jarno een lezing gegeven over synthetische media en deepfakes. Jarno brengt met veel energie de boodschap over en maakt het onderwerp erg toegankelijk, ook voor collega’s die weinig digital kennis hebben. Met behulp van sprekende voorbeelden word je helemaal meegenomen in de wereld van deze nieuwe technologie."
Kimberley van Hulst
Digital Marketeer Achmea
Kimberley van Hulst
"Jarno heeft voor Xpirit een zeer inspirerende sessie gegeven. Hij maakt echt verbinding met het publiek. Jarno kan mensen boeien vanaf de eerste tot de laatste minuut en bouwt zijn verhaal zorgvuldig op. Kortom: een mooie succesvolle dag mede door zijn inbreng."
Pascal Greuter
Xpirit Nederland
Pascal Greuter

Software is eating the world: Iedereen digitaal en online

We maken veel meer gebruik van digitale diensten. Software-oplossingen helpen ons in deze moeilijk tijd: Denk aan thuiswerk-software, het volgen van webinars en online winkelen. Wat doen we veel meer online en wat is blijvend? Wat doen we nu online wat een jaar gelden nog ondenkbaar was? Gaan we elkaar ontmoeten in virtual reality? Wordt E-sports super populair? Blijft de groei in e-commerce aanhouden?

Stel je een wereld voor zonder WhatsApp, Spotify, videobellen, online vergadermogelijkheid, online lespakketten, internetbankieren, digitale krant, GPS navigatie, Dropbox of online webshops. In de tijd van coronacrisis bijna allemaal onmisbare software-diensten. Zonder veel van deze software zouden we onthand zijn. Heel veel vergaderingen, overlegmomenten, doktersafspraken hadden kunnen worden vervangen door een e-mail. Dat wordt veel vaker het uitgangspunt.

In het pre-corona tijdperk werd er gevraagd: “Is er een specifieke reden om deze vergadering online te doen?” Dat wordt is het post-corona tijdperk de vraag “Is er een specifieke reden om elkaar voor deze vergadering te ontmoeten?”. De geest is uit de fles. Velen hebben de voordelen ervaren van online vergaderen en online samenwerken en gaan niet meer terug.

Maar door het netwerk-effect en het winner-takes-all principe krijgen de grote techbedrijven in deze tijd meer macht ten koste van de kleine startups. Is dat erg?

Afgelopen maand is de Ronde van Vlaanderen digitaal verreden waarbij de wielrenners thuis op de rollenbank de wedstrijd reden. Dit werd live uitgezonden op de Belgische televisie. En twee voormalige topdarters, van Barneveld en Taylor, deden een onderlinge wedstrijd vanuit hun woonkamer. Elektronische dartborden zorgde voor een real-time registratie van de punten.

Mediagebruik

Hoe verandert ons mediagebruik in het tijdperk van corona? We kijken veel meer televisie, zijn veel actiever op het internet. Gebruik van WhatsApp groeit bijvoorbeeld met 34% en wereldwijd stijgt het internet gebruik met 73%. Houseparty, waarmee je kunt videochatten met vrienden, is heel populair. TikTok geeft tieners een mogelijkheid om met elkaar te verbinden tijdens corona crisistijd.

Digitale Strategie

De impact van het coronavirus dwingt elk bedrijf om na te denken over een digitale strategie en daarnaar te handelen. In sneltreinvaart. Het is niet langer vrijwillig. Software eet de wereld op. Hoe gaan bedrijven daarmee om? Hoe maken ze de switch naar online? Vergeet niet: In tijden van economische en maatschappelijke crises komen de meeste innovaties tot stand. Bijvoorbeeld in de zorg, onderwijs, ICT, cultuur en wetenschap. Crisissituaties hebben technologie altijd een impuls gegeven, dat is nu niet anders.

Inspirerende lezing voor Thuiswerkers

Sinds de coronapandemie werken we steeds meer thuis. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Geen praatjes met collega’s. Niet even snel kunnen overleggen. Er is daardoor soms gebrek aan sociale cohesie. Aan nieuwe ideeën. En soms ook gebrek aan motivatie. We merken hoe belangrijk verbinding en relaties zijn.

Misschien helpt het om een inspirerende sessie over innovatie, technologie en verbinding te organiseren voor uw medewerkers? Een ‘energyboost‘!
Laat het me weten. Al mijn lezingen kunnen ook prima online gegeven worden. Met hetzelfde enthousiasme als bij een fysieke bijeenkomst.

Wilt u uw team inspireren? Motiveren? Weer even (online) bij elkaar brengen? Neem dan contact met me op. Ik denk graag mee.

Neem contact met mij op

Technologie, veiligheid en privacy

Technologie blijkt tijdens de coronacrisis en enorme sterke kracht te zijn om goede dingen mee te doen. Tegelijkertijd maken voorvechters van privacy zich soms zorgen. Brussel wil bijvoorbeeld miljoenen mensen gaan volgen via hun telecomdata. Natuurlijk mag dat om een crisis te bestrijden, maar hoe lang blijft deze maatregel van kracht? Werkgevers maken steeds meer gebruik van software om hun werknemers op afstand in de gaten te houden. In China wordt technologie gebruikt om ook biometrische gegevens te gebruiken zoals lichaamstemperatuur. Hoe zit dit? Geldt de AVG nu ook of is in tijden van corona alles geoorloofd? Wat mag er eigenlijk in wat mag niet? Zijn we goed beschermd?

Meer menselijk; ook voor bedrijven

Ondanks de waarde van technologie merken we ook: de coronacrisis maakt ons ook meer menselijk. Door het sociaal isolement verlangen we ernaar om bekenden, vrienden, familie en collega’s te zien. We zijn sociale dieren. We willen bij elkaar in de buurt zijn. Digitale hulpmiddelen zijn hulpmiddelen. Het Skypen, Zoomen en Facetimen is belangrijk om informatie uit te wisselen, maar vervangt niet het echte contact. We worden gedwongen om enkel en alleen digitaal te communiceren. Dat maakt de toegevoegde waarde van menselijke nabijheid en ontmoeting ook weer meer zichtbaar.

Bedrijven in Coronatijd

Van bedrijven wordt het nu ook iets anders verwacht. Het is nu belangrijk om het collectief voorop te stellen door te kijken waar je van betekenis kunt zijn. Niet te veel zelf op de gevoel grond willen treden maar waarde toevoegen aan het collectief. Bedrijven doneren geld, desinfecterende middelen, voedsel of geven uitstel van betaling voor klanten in nood.

Groeiende behoefte aan persoonlijk contact

Onze kwetsbaarheid maakt ons persoonlijker. We helpen elkaar. Kijken naar elkaar om. Starten initiatieven om anderen in de samenleving te helpen. We merken dat technologie onze vergaderingen en overleggen heel makkelijk maakt, maar het maakt ook duidelijk dat menselijk contact niet altijd kan worden vervangen door technologie.

Er is in coronatijd (en erna) meer behoefte aan persoonlijk contact. Dat zie je, dat hoor je, dat lees je, dat voel je. En alles wat nu ontbreekt of schaars is, wordt zeer waardevol en belangrijk in de toekomst. Elkaar fysiek ontmoeten, evenementen, festivals, congressen, koffie drinken met vrienden, tijd doorbrengen in de kroeg, samen zitten in stilte. Het overbrengen van een gevoel in een verhaal. Uiteindelijk zal er in het post-corona tijdperk weer ruimte zijn voor fysieke ontmoetingen.

We beseffen in een tijd van minder persoonlijk contact wat we missen. Persoonlijke nabijheid. De ontwrichting door het coronavirus zorgt dus voor meer menselijkheid in een tijdperk waar technologie zo cruciaal is gebleken.

Samenvatting

De kracht van technologie in tijden van corona

Als spreker over corona behandel ik de kracht van technologie in tijden van de pandemie.

 • Wat doen bedrijven met technologie om het coronavirus te bestrijden?
 • Wat doen we anders nu we massaal online actief zijn en digitaal werken?
 • Welke van deze veranderingen is mogelijk blijvend?
 • Welke technologieën worden veel gebruikt?
 • Hoe zit dat met onze privacy nu bedrijven en overheden hebben ontdekt hoe waardevol onze gezondheidsdata is?
 • Hoe zit het met de paradox tussen het gebruik van technologie en ons gevoel van medemenselijkheid?
 • Wat kunnen we leren van deze tijd?

We weten niet hoe het post-corona tijdperk er precies uit gaat zien, maar een aantal dingen weten we nu al wel.

Prijs Webinar Corona

Dit webinar is in te kopen voor bedrijven. Het is geen open webinar welke je als losse deelnemer kunt bijwonen.

Voor dit webinar is er geen standaard prijs. Dat ligt bijvoorbeeld aan het aantal deelnemers, of u wel of niet gebruik maakt van uw eigen software, hoe lang u van mijn tijd en kennis gebruik wilt maken et cetera. Prijsopgave is altijd in overleg. Neem contact met mij op daarover om te overleggen.

Tijd: Het webinar duurt gemiddeld 45 minuten.

Software: Meerdere mogelijkheden: Ik gebruik Cisco Webex, maar MS teams, Zoom of Skype kan ook. Alles is mogelijk.

Over mij als spreker over corona

Jarno Duursma is trendwatcher, futurist en TEDx spreker. Hij is auteur van vier boeken over digitale technologie. Jarno is vaak te zien en horen in de landelijke media en schrijft opinie artikelen voor onder andere FD, NRC en Volkskrant. Hij is initiatiefnemer van de ‘Listening to the future’ tech-podcast en hij was jarenlang organisator van TechEvent SMC050, wat hij destijds zelf heeft opgericht. Tevens maker van de podcast: “Listening to the future”.

 

Mijn klanten

ABN AMRO, Achmea, Adecco, BMW Nederland BV, BNR, Conclusion, Deloitte, Financieel Dagblad, Hewlett Packard, ING, Kluwer, KONE, Koninklijke PostNL BV, Nestlé,  NOS, NRC Media, Rabobank, Randstad Professionals, Unilever Food, UWV, Van Lanschot, VGZ, Wolters Kluwer.

Kenmerken Lezing

 • Energiek en inspirerend
 • Compact en prettig tempo
 • Begrijpelijk uitgelegd voor iedereen
 • Nuchter en gezond kritisch
 • Veel voorbeelden

Meest recente lezingen:

 • Inspirerende online sessie voor thuiswerkende medewerkers. (Marketing)
 • Online congres over innovatie met alle stakeholders. (ICT en Publieke Dienstverlening)
 • Online medewerkersbijeenkomst over digitale transformatie. (Zakelijke Dienstverlening)
 • Europese bijeenkomst over de frontlinie van technologie en patenten. (Europees Non-profit)
 • Aftrap strategisch plan voor komende 5 jaar. (Woningbouw)
 • Aftrap Heidag management. (ICT dienstverlener)
 • Online paneldiscussie: technologie en corona. (Financiele Dienstverlening)

Webinar op maat

Vertel mij iets over je bedrijf, je medewerkers, je relaties, je doelstelling en ik zorg voor een inspirerende, motiverende lezing. Wil je relaties samenbrengen, je medewerkers online inspireren, een aftrap doen voor een creatieve sessie, een ‘online energyboost’ geven of met het managementteam een strategisch plan maken? Vul dan het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

ABN Amro
Rabobank
ANVR
Nestle
ING
KONE
Politie
Ernst Young
Unilever
KNVB
BNR
UMCG
UWV
Gemeente Amsterdam

Wat klanten zeggen

"Het webinar over de kracht van technologie in tijden van corona is echt een aanrader. Jarno Duursma neemt je op zijn typerende, aanstekelijke wijze mee in de (on)mogelijkheden die techniek biedt in deze coronatijd. Na afloop ben je weer helemaal up-to-date en een aantal verrassende inzichten rijker!"
Bas Baalmans
Digital Business Centre - Rijksuniversiteit
Bas Baalmans
"Het verhaal van Jarno werd zeer positief ontvangen en het helpt mij als manager om samen met mijn collega’s op zoek te gaan naar de kansen die de digitale transformatie ons te bieden heeft. Wat mij betreft is er geen strijd tussen mens en machine. Het is de kunst om als mens mét machine intelligenter te worden. Jarno heeft ons wakker geschud. Dank!"
Cesar Blaauwgeers
Landelijk teammanager Data & Informatie, Antea Group
Cesar Blaauwgeers