Dé nummer 1 spreker over technologie

Ben je op zoek naar een spreker over technologie? Ik ben een van de meest geboekte sprekers op het gebied van technologie. Ik doe niets liever dan mijn publiek meenemen in het landschap van digitale trends. Inspireren wat de impact gaat zijn van technologie op mens, bedrijf en samenleving. Met een helder kader en prikkelende voorbeelden inspireer ik tot nieuwe ideeën en geef ik een prikkelende blik in de toekomst. Met een krachtige boodschap, maar zonder de realiteit en het menselijk aspect uit het oog te verliezen.

  • Organiseer je een evenement?
  • Zoek je een inspirerende spreker?
  • Zoek je een spreker die het publiek op het puntje van z’n stoel laat zitten?

Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Kenmerken van mijn lezingen

  • Inspirerend
  • Verhelderend
  • Aanzetten tot denken en doen
  • Meerdere perspectieven

Waarom Jarno?

  • Zonder uitzondering krijgen mijn lezingen een hoge beoordeling
  • Ik ben optimistisch, energiek en heb een gepast kritische blik.
  • Het lukt me heel goed om alle onderwerpen begrijpelijk uit te leggen.

Ik ben Jarno Duursma. Naast TEDx spreker ben ik ook auteur van vier managementboeken over digitale technologie. Ik ben veel te zien en horen in de landelijke media. Maar misschien ken je mij ook van mijn opinie-artikelen voor het FD, NRC en de Volkskrant.

Contact opnemen?

Meer bewijs?

Let op: omdat de coronamaatregelen zijn losgelaten worden er veel evenementen georganiseerd. Het is erg druk. Wacht dus niet te lang met reserveren/boeken. 

Wat klanten zeggen

"Aantrekkelijk, helder en gebalanceerd - zo zou ik Jarno Duursma’s lezing karakteriseren. Te vaak beloven trendwatchers vooral gouden bergen over de toekomst. Jarno Duursma spreekt inspirerend over toekomstige digitale trends, maar met de noodzakelijke kritische reflectie, en altijd met oog voor de mens."
Bennie Mols
Science & Technology journalist
Bennie Mols
"Voor de eerste editie van ons online digital marketing event bij Achmea heeft Jarno een lezing gegeven over synthetische media en deepfakes. Jarno brengt met veel energie de boodschap over en maakt het onderwerp erg toegankelijk, ook voor collega’s die weinig digital kennis hebben. Met behulp van sprekende voorbeelden word je helemaal meegenomen in de wereld van deze nieuwe technologie."
Kimberley van Hulst
Digital Marketeer Achmea
Kimberley van Hulst

Technologie laat ons nadenken over wie we zijn

Technologie is enorm interessant omdat het een sterke kracht is. De gevolgen van het maken en in gebruik nemen van technologie zijn enorm. Kijk maar naar de geschiedenis: de auto, medicatie, wasmachine en computer. Wat een verbetering voor de mensheid. Met de opkomst van digitale technologie is alles nog veel meer in een versnelling terecht gekomen. De digitale wereld verschilt fundamenteel van de fysieke wereld. Alles gaat veel sneller en kan heel snel heel groot worden. Een app kan binnen een paar dagen 50 miljoen gebruikers hebben. En 100 miljoen mensen kunnen tegelijkertijd naar een gaming livestream kijken. In de fysieke wereld is dat onmogelijk. Technologie heeft enorm veel voordelen. Maar ik ben niet naïef. Ik heb ook zeker ook voor de mogelijke donkere kant van technologie. 

Mijn lezingen over technologie

Technologie biedt voordelen voor mensen en bedrijven. Vroeger had je heel veel medewerkers nodig om een bedrijf te starten op wereldniveau, nu kan het met een handvol mensen en een gereedschapskist met slimme technologie. Technologie zorgt voor betere gezondheidszorg, onderlinge verbindingen, snelle communicatie, efficiënte informatie-uitwisseling, snel transport, minder verspilling en menselijk comfort. Maar er zit ook een donkere kant aan technologische vooruitgang. Denk aan online pesten, nepnieuws, de grote macht van technologiebedrijven en diepe surveillance door tech-bedrijven en overheden.

Machines met verbeeldingskracht

Ik ben erg geïnteresseerd in creatieve technologie. Hoe digitale technologie ons gaat helpen om onze creativiteit de verbeteren. Ik noem dat: machines met verbeeldingskracht. Je kunt het zien als een kunstmatige creativiteit. Dit soort technologie, gebaseerd op kunstmatige intelligentie zal in de toekomst steeds meer onze creatieve assistent zijn, een oneindige ideeënmachine. Kunstmatig intelligente software zoekt daarbij de randen op van onze verbeeldingskracht. Denk aan afbeeldingen, video’s, muziek, ontwerp, architectuur, theater, film, cultuur et cetera. Creative technologie gaat ons als mensen nog creatiever maken!

Technologische trends 

Een belangrijke trend voor de toekomst is de digitale technologie. Diensten gedreven door softwaretechnologie die schaalbaar zijn en snel vermenigvuldigen. Denk aan kunstmatige intelligentie, Metaverse, NFT’s, deepfake technologie, creatieve AI-software en quantum computing. Mijn tech-lezingen gaan altijd over de impact van digitale technologie. Over  creatieve kunstmatige intelligentie, maar ook over slimme AI-technologie wat in staat is om voorspellingen te doen. Maar ook over de achterliggende technologie van de digitale assistenten, zoals Alexa en Siri. Of technologie wat in staat is om conversatie te voeren, zoals chatbot technologie. Dan vraag ik mij bijvoorbeeld af: stel dat deze systemen zo goed worden, kunnen we dan vriendschapsgevoelens ervaren met kunstmatig intelligente software?

Donkere kanten van technologische vooruitgang

In elk boek of rapport wat ik over digitale technologie heb geschreven, vind je ook bespiegelingen op de donkere kant. Want technologie is weliswaar niet goed of slecht, maar ook zeker niet neutraal. Het wordt op een bepaalde manier gebruikt zoals je het als maker of bedrijf misschien niet verwacht. Dan gaat het een kant op die je als samenleving niet wilt. Kijk maar naar social media technologie. Daar zijn de donkere kanten ook zichtbaar van. 

Dat vind ik ook zo interessant aan mijn werk op het gebied van digitale technologie: ik probeer scenario’s te bedenken hoe bepaalde technologie gebruikt gaat worden. In mijn lezingen schets ik dan deze scenario’s om mensen een bepaald gevoel te geven. Dat gevoel zorgt bij hen voor nieuwe vragen: hoe gaan we om met deze technologie? Willen we dit eigenlijk wel? Hoe kunnen we toch menselijk blijven in een wereld met steeds meer digitale technologie?

Wat klanten zeggen

"Jarno heeft bij de HKU een lezing verzorgd over Synthetische Media: Kunstmatige creativiteit. Jarno liet aan de hand van vele voorbeelden zien wat er in de fascinerende wereld van deepfakes allemaal mogelijk is. Interessant en beangstigend tegelijkertijd, en genoeg stof tot nadenken. Zijn lezing werd met veel enthousiasme ontvangen."
Marjoleine Gadella
Coördinator Evenementen bij HKU
Marjoleine Gadella
"Het webinar over de kracht van technologie in tijden van corona is echt een aanrader. Jarno Duursma neemt je op zijn typerende, aanstekelijke wijze mee in de (on)mogelijkheden die techniek biedt in deze coronatijd. Na afloop ben je weer helemaal up-to-date en een aantal verrassende inzichten rijker!"
Bas Baalmans
Digital Business Centre - Rijksuniversiteit
Bas Baalmans

Verliezen van menselijke vaardigheden

Het is goed denkbaar dat de samenleving steeds minder menselijk wordt. Je ziet het al met onderlinge communicatie. Aan de ene kant biedt communicatietechnologie enorm veel voordelen. We staan snel met elkaar in contact en kunnen makkelijk via videocalls even overleggen, zelfs internationaal. Communicatietechnologie heeft echt een enorme impuls gekregen de afgelopen jaren. Denk aan Whatsapp, Facetimen, Zoomen, streamen en een app als Clubhouse. Fantastisch! Snelle communicatietechnologie voor iedereen beschikbaar. Bijna gratis ook.

Tegelijkertijd: omdat er meer digitaal gecommuniceerd wordt, moet je je wel afvragen: in hoeverre gaat dit ten koste van het menselijk contact? Verdwijnt echt menselijk contact daarmee niet te veel naar de achtergrond? Hebben we als mensen niet recht op persoonlijk contact? Bijvoorbeeld in de zorg? Als communicatie makkelijk en efficiënt kan, met behulp van technologie, is dat dan ook altijd de juiste oplossing? Ik denk dat het goed is om bij dit soort technologie ook kritische vraagtekens te zetten.

In je eigen technologie bubbel

Ook moeten we kritisch blijven kijken naar die momenten dat technologie ons beïnvloedt. Dat bedrijven bijvoorbeeld proberen om via slimme software onze eigen autonomie aan te tasten of te indringend zijn aangaande onze privacy. Op dat moment heeft digitale technologie echt wel een impact op wie wij zijn en worden, als mensen.

Dat probeer ik dus te onderzoeken en mensen bewust van te maken. Dus in de basis vind ik technologie erg inspirerend, maar ik ben niet blind voor de donkere kanten.

Als kunstmatig intelligente softwaretools menselijke vaardigheden overnemen, nemen ook de vragen toe over onze menselijke waarde, over onze menselijke identiteit. We moeten dan nog meer mens worden zeg ik vaak. Ons nog meer ontwikkelen als mens. Innerlijke groei. De opkomst van technologie laat ons echt nadenken over onszelf. Dat vind ik er af en toe ook zo mooi aan. 

Wat klanten zeggen

"Jarno heeft ons meegenomen in de snel veranderende digitale wereld met de nadruk op kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn verhaal heeft hij een duidelijke link gemaakt naar onze business wat het niet alleen erg interessant maar ook nog eens zeer relevant maakt. Zeker een toegevoegde waarde voor ons als inspiratie maar ook als reminder dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd zodat wij hier als bedrijf ook beter op in kunnen spelen."
Tim de Vos
Unilever food solutions
Tim de Vos
"Jarno’s lezing hielp ons de impact te snappen van kunstmatige intelligentie op mensen, bedrijven en zelfs de hele samenleving. Zijn frisse kijk op de digitale toekomst inspireerde ons team maar waarschuwde ons ook niet de menselijke factor te vergeten. Want juist die menselijke factor zal in de toekomst voornamelijk hetgeen zijn waarmee je je als bedrijf kunt onderscheiden."
Rudy Kempe
KONE
Rudy Kempe