Spreker techtrends in China -ook als webinar-
Digitale en technologische innovaties volgen elkaar snel op. In mijn lezingen kijk ik naar de bestaande en toekomstige impact van technologie op bedrijf, mens en samenleving. Als trendwatcher en keynote spreker weet ik welke trends van invloed zijn op jouw business en hoe je hierop kunt inspelen. Met boeiende verhalen en casestudy’s zorg ik voor inzichten en geef ik het publiek een kijkje in de toekomst.
Jarno Duursma is te boeken als spreker, voor masterclasses, workshops, lezingen en inspiratiesessies.
Lezing Techtrends China
Eind 2018 maakte ik een reis naar China om onderzoek te doen naar de digitale wereld. Ik heb bedrijven bezocht en experts gesproken op het gebied van digitale innovatie. Wat een interessant land! Er gebeurt onwijs veel en China is op sommige gebieden bezig om de koppositie over te nemen van Europa en de Verenigde Staten. Tijdens mijn reis naar China zijn mij een aantal zaken opgevallen.
China groeit hard. De Chinese cultuur is de context van hun technologische vooruitgang. De online verkopen nemen enorm toe; de cijfers zijn duizelingwekkend. Maar de groei van China vindt vooral plaats in de steden.
Betalen met je gezicht
Systemen als WeChat en Alipay zorgen voor een hoge penetratie van mobiel betalen. Mobile payment maakt in China een fijnmazig digitaal ecosysteem en faciliteert automatisering. Het Blockchain ecosysteem is na de gekte nu op zoek naar ‘het nieuwe normaal’. De hoge penetratie van mobiel betalen faciliteert ook de online-to-offline sharing economy, zoal fietsen, auto’s en ander vervoer. Omdat je betaalt met je smartphone staan overal automaten: van eten, drinken, rolstoelen, powerbanks, paraplu’s, boeken, jus d’orange, toiletartikelen en noodles tot aan vers gesneden ananas. Vending machine extravaganza! Ook is betalen met je gezicht is in China een serieuze ontwikkeling.
Kansen voor bedrijven
Livestreaming is in China erg populair. Door de vele camera’s en online gedrag is de wereld in China in de grote steden sterk gedigitaliseerd. De fysieke en digitale wereld zijn dan ook sterk in elkaar vervlochten. Maaltijdbezorgers zie je overal in de grote steden. Online to Offline is in China veel beter gefaciliteerd.
Wil je als bedrijf groot en succesvol zijn, dan moet je met de overheid samenwerken. China besteedt meer geld aan binnenlandse veiligheid dan aan defensie. Zelfcensuur bij internetbedrijven en de gewone Chinees is normaal. Veel AI initiatieven in China zijn in de security/ monitoring business. DNA modificatie ligt minder gevoelig en ontwikkelt zich snel. In de Chinese cultuur is men gemiddeld genomen veel nieuwsgieriger naar nieuwe technologie dan in Nederland. China wil in dat jaar 2030 leidend zijn in de wereld van kunstmatige intelligentie.
In mijn lezing sta ik onder andere stil bij:
- Wat doen ze anders dan in Europa of Amerika?
- Op welke gebieden zijn ze koploper en waar niet?
- Moeten we bang zijn voor China of niet?
- Wat is er waar van het sociale kredietsysteem?
- Hoe ontwikkelt het land zich op het gebied van kunstmatige intelligentie?
Ik kan een volledige lezing over geven of deze informatie integreren in een lezing met andere onderwerpen. Een kleine greep uit mijn kennis over China:
Overzicht Technologische innovatie
Wilt je weten wat de technologische ontwikkelingen zijn in China? Ben je nieuwsgierig naar hoe de Chinese overheid met bedrijven samenwerkt en de snelheid die zij samen genereren? Wil je weten hoe het dagelijks leven van de gemiddelde Chinees in de grote stad eruit ziet door de lens van digitale technologie? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb bedrijven bezocht, deskundigen gesproken en ben zelf fysiek in China geweest om al deze technologische innovaties te ondergaan.
Boek deze lezing Bekijk hier alle lezingen van Jarno Duursma