Samenvatting
Een interessant gesprek in deze podcast met Ben van der Burg. Een podcast waarbij we regelmatig ontsporen, op zoek naar interessante inzichten. Op zoek naar dat wat we nog niet weten. Onderlinge gedachte-wandelingen om elkaars blikveld te verruimen.
PS: Check hier mijn nieuwe webinar: De kracht van technologie in tijden van corona. Over technologie, corona, veranderingen en de toekomst.
Corona
Natuurlijk spreken we over de corona crisis. Maar niet alleen dat. We spreken onder andere ook over de toekomst van mensen. Hoe gaat technologie ons verbeteren? Wij gaan ons de komende jaren enorm met technologie versterken als mens. Je kunt overigens niet ouder worden dan 150 jaar, blijkt ook.
Gemak Efficiency
We verkennen de interessante spagaat tussen onze wens om steeds maar meer gemak en efficiency te ervaren en dat we als mensen tegelijkertijd ook wrijving en ongemak nodig hebben om van te leren. We vallen tijdens de coronacrisis terug van superveel gemak naar een tijd met veel meer wrijving. Maar: als je nooit pijn lijdt, wordt je niet beter. One must still have chaos in oneself to be able to give birth to a dancing star. – Friedrich Nietzsche. Door technologie worden ook problemen verschoven, zoals eenzaamheid veroorzaakt door technologie. Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Tekst loopt door onder de afbeelding.
We onderzoeken de vraag: wie ben jij wanneer het moeilijk wordt? In crisistijd zie je hoe mensen zich gedragen tijdens stress. Wie ben jij wanneer alle gemak en zekerheid wegvalt? In crisistijd reageren mensen anders dan gedacht en ze accepteren ook maatregelen, bijvoorbeeld van de overheid, die ze anders niet zo snel zouden accepteren.
Biometrische Surveillance
We praten over biometrische surveillance. Over de mogelijkheid dat de overheid steeds meer biometrische en gezondheidsdata van ons gaat vragen in de strijd tegen een mogelijke toekomstige pandemie. Noodmaatregelen zijn goed om ons te beschermen, maar welke noodmaatregelen moeten we kritisch op zijn? Voor nu vinden we beide dat we ‘onder de juiste voorwaarden, voor een bepaalde periode, voor het grotere belang, onze meta-data van onze telefoon zouden moeten delen’.
We hebben ook het domein van desinformatie en misinformatie. Waarom doen mensen dat? Hoe gevaarlijk is dat? Is het erg dat we bij ieder nieuwsbericht anno 2020 denken: is dit echt of niet?
Voordelen coronacrisis
Een voordeel van de coronacrisis is dan wel weer: we vertrouwen de gerenommeerde nieuwsbronnen en de overheidsinstanties weer. We weten even weer waarom het ook alweer zo belangrijk is dat we bepaalde instanties hebben opgetuigd. En er zijn meer voordelen van de corona crisis: we ervaren meer saamhorigheid. Mensen worden teruggeworpen op zichzelf en op hun familie en vergeten misschien het kibbelen over kleine dingen. We gaan de voordelen ontdekken van digitalisering en deze processen worden erg versneld. Ondenkbaar in iedere andere situatie. We krijgen allemaal wat meer digital skills.
Ben constateert ook dat onze emoties nog stammen uit de oertijd en onze structuren en regelgeving uit de middeleeuwen. Tegelijkertijd ziet hij dat technologie 100 jaar op ons vooruit loopt. Daar zit dus een verschil tussen. Hopelijk gaan we dat door deze coronacrisis sneller dichterbij elkaar brengen.
Gezondheid
Welke digitale gezondheidsmiddelen gebruikt Ben om zijn gezondheid in de gaten te houden? Hoe monitor je slaap? Met Autosleep. Waarom is het belangrijk?
Welke app zou Ben nog graag willen zien uitgevonden worden? Ten eerste: een superslimme allesoverkoepelende gezondheids-app en ook een app die het super leuk maakt om te leren. Net zo lekker als scrollen op Instagram en TikTok!
Ben van der Burg is een Nederlandse oud-langebaanschaatser. Hij was van 1986 tot en met 1991 actief in het langebaanschaatsen. Hij is nu Commercieel Directeur bij Triple. Triple ontwikkelt applicaties voor de mobiele telefoon, ontwikkelt virtual reality software en bouwt kunstmatige intelligentie oplossingen. Hij maakt een podcast over technologie (De Technoloog) en heeft een wekelijkse column op BNR nieuwsradio.