Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

“Listening to the Future” is de podcast van Jarno Duursma. Technologie-expert, publicist, trendwatcher en spreker op het gebied van digitale technologie. In deze podcast-aflevering kijkt hij samen met cultuursocioloog Siri Beerends naar de post-corona toekomst door de lens van digitale technologie.   

Data en de post-corona samenleving

De overheid verzamelt en koppelt data; waar zien we dat? Leidt al die dataverzameling tot een post-corona samenleving van massa-monitoring? Of valt dat wel mee? Gaan databases, de test-fieldlabs, QR-codes en de corona app ons uit de lockdown halen? Waarom wel en niet? In wat voor samenleving willen we eindigen? Hoe gaan we om met toekomstige pandemieën?
Het risico is dat de maatregelen die in het kader van coronabestrijding worden genomen helemaal niet tijdelijk zijn, hoe moeten we dat voorkomen?

 

Ik ben bang dat de surveillance technologie die nu voor wordt ingezet om de samenleving te openen, ook actief zal worden ingezet op andere gebieden.

 

Siri Beerends

Siri Beerends is cultuursocioloog. Met gevoel voor maatschappelijke urgentie draagt ze regelmatig bij aan het ethische debat over kunstmatige intelligentie, robotica, big data en algoritmen. Ze is werkzaam bij SETUP: een medialab waar ze de ethische implicaties van digitale technologie invoelbaar maken door middel van artistiek ontwerpend onderzoek. Daarnaast is ze promovendus aan de Universiteit Twente waar ze onderzoek doet naar authenticiteit en de manier waarop kunstmatige intelligentie de afstand tussen mensen en machines verkleint.

 

Op dit moment zie ik in de wereld een regime van totale risico-uitbanning ontstaan. Dat baart me zorgen.