“Listening to the Future” is de podcast van Jarno Duursma. Technologie-expert, publicist, trendwatcher en spreker op het gebied van digitale technologie. In deze podcast-aflevering kijkt hij samen met technologie filosoof Hans Schnitzler naar de toekomst door de lens van digitale technologie. 

 

De Kieswijzer is een goed voorbeeld hoe we steeds meer beslissingen uitbesteden aan slimme machines. Dan hoeven we zelf minder na te denken.

Technologie Filosofie: over mens, ethiek en technologie.

Welke rol heeft technologie in onze huidige samenleving? En in de toekomst?  Hoe is de relatie tussen mens en technologie over 5 jaar? Verdringt technologie menselijk contact? Of valt dat wel mee? Welke menselijke vaardigheden verliezen wij door het gebruik van technologie? Hoe autonoom zijn we nog in het tijdperk waarin technologie een steeds dominantere rol inneemt? Welke ethische vragen moeten we onszelf nu stellen? Verdwijnt op lange termijn onze waardering voor de analoge wereld? Of neemt deze juist toe?

 

De gedachte dat we autonoom zijn, is ook onze valkuil waardoor we ontvankelijk zijn voor manipulatie door technologiebedrijven.

 

Over Hans Schnitzler

Hans Schnitzler is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Auteur van “Het digitale proletariaat” en “Kleine filosofie van de digitale onthouding”.  Hij is columnist voor het journalistieke platform Follow the Money en schrijft opiniestukken voor de Volkskrant, NRC, Trouw, De Standaard en De Morgen.  Zijn boek met als werktitel: ‘Welkom in Nerdistan’ komt in oktober 2021 uit.

Technologie is niet instrument dat we kunnen oppakken en naar wens gebruiken of laten liggen. Het doet wel degelijk heel veel met ons wanneer we het gebruiken.

Download gratis al mijn Tech-Boeken

Download boek

Schrijf je in voor de ‘Trending in Tech’ nieuwsbrief en ontvang alle PDF’s in je inbox!

Download hier alle tech-boeken

Inspirerende lezing voor Thuiswerkers

Sinds de coronapandemie werken we steeds meer thuis. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Geen praatjes met collega’s. Niet even snel kunnen overleggen. Er is daardoor soms gebrek aan sociale cohesie. Aan nieuwe ideeën. En soms ook gebrek aan motivatie. We merken hoe belangrijk verbinding en relaties zijn.

Misschien helpt het om een inspirerende sessie over innovatie, technologie en verbinding te organiseren voor uw medewerkers? Een ‘energyboost‘!
Laat het me weten. Al mijn lezingen kunnen ook prima online gegeven worden. Met hetzelfde enthousiasme als bij een fysieke bijeenkomst.

Wilt u uw team inspireren? Motiveren? Weer even (online) bij elkaar brengen? Neem dan contact met me op. Ik denk graag mee.

Neem contact met mij op