Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

SMC050 stopt. Dit was het (bijna).

Het is gek om te zeggen maar: dit was het. 25 februari 2019 is de allerlaatste editie van SMC050. (Aanmelden). Als organisatie hebben we besloten te stoppen. Via deze link lees je het officiële bericht. In het blog dat je nu voor je hebt, lees je mijn persoonlijke terugblik op 7 jaar SMC050.

(Oh ja, wij van SMC050 stoppen liever met volle zalen dan met een handvol mensen in een achterafzaal van Martiniplaza. Voor ons gevoel vertrekken wij van een verjaardagsfeest dat nog in volle gang is, maar dat garandeert een positieve herinnering. Soms moet je durven los te laten. Dit is zo’n moment.)

Het begin.

Ik kijk als oprichter en aanjager van SMC050 terug vol met warme herinneringen. Ik weet nog hoe we in oktober 2011 begonnen in een bedrijfspand bij ‘De Ondernemers’ aan de Oosterhamrikkade in Groningen en al vrij snel uitgroeide tot hét evenement in Noord-Nederland op het gebied van digitale technologie. Toen we nog gehuisvest waren in Hampshireplaza en beperkt stoelruimte hadden zat de zaal vaak binnen anderhalf uur vol. Handen bij de knoppen, dat werk. Ook in Martiniplaza moesten we met 350 stoelen soms ‘nee’ verkopen. Voor ons als organisatie erg gaaf: dan weet je dat je met iets tofs bezig bent.
En dan stopt het: Op 25 februari 2019 zijn we bij editie 60. Dat is de laatste keer. Meer dan 130 sprekers hebben bij ons een lezing gehouden.

Kennisniveau

Ik ben trots dat ik SMC050 kan loslaten in de wetenschap dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan ontwikkeling van het kennisniveau op het gebied van digitalisering in de stad Groningen en daarbuiten. Dat was mijn doel. Ook trots dat SMC050 voor Stad en ommeland meer dan 7 jaar lang een belangrijk (niet commercieel) kwalitatief hoogstaand evenement is geweest. We zijn gegroeid naar een mooie community van 3.700 ‘digital minded’ mensen. Met velen van de vaste kern voel ik mij écht verbonden. Want ik ben altijd blijven geloven in de toegevoegde waarde van het elkaar fysiek treffen; zélfs (of juist) voor mensen die zich heel actief bezig houden met de digitalisering.

Community

Want volgens mij was de toegevoegde waarde van SMC050 (naast het inhoudelijke gedeelte) dus ook het menselijke: het onderling IRL kennismaken, bijpraten, handen schudden, gedachten uitwisselen, discussiëren en samen ideeën oppakken. Er zijn vriendschappen ontstaan, nieuwe bedrijfjes geboren, verdienmodellen aangepast, connecties gelegd en onderlinge relaties verdiept. Een échte community en velen voelen dat gelukkig ook zo. Het enige wat nog mist is een SMC050 baby. 😉
Ik ben jullie allen heel erg dankbaar. Dank voor jullie liefde en steun in de afgelopen jaren. Zonder jullie was SMC050 nooit geworden wat het nu is. Ik heb het nooit vanzelfsprekend gevonden. Sterker nog: ik was vaak positief verrast over de zoveelste ramvolle zaal of een foyer waar honderden mensen achteraf nog na stonden te borrelen.

Dankbaar

Ook grote dank aan alle partners die ons in de afgelopen jaren met diensten of geld hebben geholpen. Heel stoer om geld te schenken aan een evenement zonder commerciële motieven waarvan de rechtstreekse financiële winst niet direct meetbaar was. Niet alleen de bestaande, maar ook partners uit het verleden.
En ook dank aan alle sprekers, die vaak voor een niet commercieel tarief bij SMC050 hebben gesproken zodat wij konden vasthouden aan onze lage toegangsprijs en ‘waardebepaling achteraf’. Sprekers die voor een fractie van hun commerciële tarief ‘helemaal naar Groningen’ zijn gekomen omdat ze SMC050 zo’n tof evenement vonden. You know who you are.
Grote dank natuurlijk aan Antje en Martine; .. en laat ik het hier dan maar toegeven: het was soms gewoon goed dat jullie mij terugfloten wanneer ik met mijn thema’s weer eens veeeel te ver op de troepen vooruit liep. 😉

Highlights

Als ik terugkijk zie ik een polonaise van highlights. Fantastische sprekers die de zaal muisstil lieten luisteren. Persoonlijk zat mijn grootste beloning in het moment waarop mensen mij achteraf vertelden hoe enthousiast en geïnspireerd ze waren geraakt door een spreker van SMC050. Of een nieuw bedrijf waren gestart. Zelf zien? Hier vind je alle edities terug in Excel. Hier check je vrijwel alle lezingen op Youtube.

Wat mij betreft is de missie geslaagd om stad Groningen en regio aan te laten haken bij de frontlinie van nieuwe technologie. Dat deden wij door als eerste belangrijke thema’s op de kaart te zetten zoals Blockchain, cryptocurrencies, quantum computing, artificial intelligence, chatbots, hacking et cetera.

Niet alles lukte.

Ging er ook wel eens iets mis? Natuurlijk. Je hoeft alle video’s op ons YouTube kanaal maar bij elkaar op te tellen om te zien dat er ook lezingen niet gepubliceerd zijn. 😉
We hebben gestuntel gezien met PowerPoint. Mensen op het podium die niet wisten hoe hun laptop werkte, mensen met halve black-outs en mensen die toch meer expert bleken te zijn dan een goede spreker en … andersom. 😉
Of die spreker die zijn filmpje rechtstreeks uit YouTube haalde waardoor de hele zaal 15 seconden lang verplicht naar een deodorant-advertentie moest kijken. Achteraf konden we daar smakelijk om lachen. En laat ik dan in dit persoonlijke blog nog ruimte nemen voor één persoonlijke irritatie: sprekers die ondanks een uitgebreide voorbespreking tóch hun eigen standaard-verhaal gingen vertellen. Die hun verhaal niet lieten aansluiten op het bovengemiddelde kennisniveau in de zaal. Waarvan akte.

Toekomst

En hoe moet dat nou in de toekomst? SMC050 was met acht edities per jaar een soort menselijke lijm in de digitale community. Een versneller van initiatieven. Maar ook een loket waar je bijgepraat kon worden over de laatste digitale trends. Ik durf dat los te laten. Je moet voorkomen dat je als evenement, waarbij het vaak gaat over ‘disruptie’ uiteindelijk zélf de gevestigde orde wordt.

Ik hoop dat er mensen opstaan die de leegte gaan invullen. Die een nieuw kwalitatief evenement gaan opzetten in de stad Groningen over digitalisering. Want een stad die graag dé digitale stad Nederland wil zijn heeft natuurlijk ook evenementen nodig waar gelijkgestemden elkaar fysiek kunnen treffen en een plaatsje krijgen in de voorste rij van de digitalisering.

Tot de 25e!

Ik ga me vanaf nu 200% focussen op wat ik al deed: het geven van lezingen over de impact van digitale trends op bedrijf, mens en samenleving. En hopelijk zie ik jullie allemaal op de 25e februari 2019 in Martiniplaza. Dat is de laatste SMC050. Aanmelden kan hier. Lukt het niet om erbij te zijn? Dan ontmoeten we elkaar vast op een ander moment en een andere plek. Je weet me te vinden. I’ts a small world.

hartelijke groet, Jarno

Op Twitter ben ik jarnoduursma
Connect met me op LinkedIn