Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

Apple kondigde onlangs op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres een nieuwe functie voor de Apple Watch aan, de ‘Automatic Handwashing Detection’ (AHD). Heel origineel en handig, maar moeten we dit eigenlijk wel willen? Want waar eindigt met ‘meedenken’ van de Watch?

Met AHD gebruikt de Apple Watch-bewegingssensoren, microfoon en kunstmatige intelligentie om het handenwassen te detecteren en nodigt je vervolgens uit dit voor minimaal twintig seconden te doen. De wearable snapt dus steeds beter wat onze handen aan het doen zijn. Het apparaat registreert onze dagelijkse, gedachteloze handelingen. En vergeet niet: onze handen doen automatisch wat ons brein bedenkt. Dan weet Apple dus niet alleen wat we doen, maar ook wat we denken.

Apple Watch maakt onzichtbaar zichtbaar

Vooral door het gebruik van kunstmatige intelligentie in de Apple Watch wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt. Wanneer ik bijvoorbeeld met mijn vrouw een avondwandeling maak, vraagt de Apple Watch na een paar minuten of ik deze activiteit wil toevoegen aan mijn fitness-app. Het slimme apparaat heeft het wandelen aan mijn armbewegingen herkend en blijkt ook al een tijd te registreren.

Overigens zijn vooral de unieke en repeterende bewegingen relatief makkelijk te herkennen. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen (inclusief rugslag, schoolslag, vlinderslag), joggen, de trap op- en aflopen, zitten en staan. En de Watch kan ook je slaap monitoren: hoe lang, kort en (on)rustig je slaapt. Vanaf de Apple Watch 4 is het apparaat zelfs in staat te detecteren wanneer je valt en kan het je helpen verbinding te maken met hulpdiensten.Er is geen hogere wiskunde nodig om vast te stellen welke bewegingen de Apple Watch in de toekomst kan detecteren. Je kunt zo een lijstje maken van kenmerkende, vaak routinematige handelingen. Denk daarbij aan het typen op je toetsenbord, het schrijven met een pen, eten, drinken of roken.

Gezondheid meten met de Apple Watch

Dit alles biedt enorme mogelijkheden om gezonde gewoontes op te bouwen. De Watch zal je er in de toekomst wellicht op attenderen regelmatig even je handen te wassen en niet aan je gezicht te zitten, beide in verband met corona. Het kan je adviseren een pauze te nemen op kantoor omdat het detecteert dat je te lang en te star aan het typen bent en je daarna aanraden een glas water te drinken. Te lang achter het stuur onderweg naar Frankrijk in de auto? Apple Watch adviseert je even pauze te nemen.

Verder in de toekomst kan de Apple Watch waarschijnlijk iets zeggen over je gemoedstoestand, omdat de bewegingen van je hand verklappen dat je zenuwachtig en gestrest bent. De Watch zou je een notificatie kunnen sturen en motiveren om even ademhalingsoefeningen te doen ter vermindering van de stress. Misschien is het apparaat dankzij de slimme software in de toekomst zelfs wel in staat een angstaanval te herkennen en preventieve adviezen te geven.

En wordt het wellicht mogelijk dat het slimme horloge langdurige inactiviteit herkent en zo een depressie detecteert? Of een toename van dwanghandelingen door een bepaalde patiëntengroep? Of signalen van een (toekomstige) manische episode?

Gezondheidscoach?

Maar terwijl ik deze lofzang schrijf, bekruipen mij toch ook wel wat angstige gevoelens. Zal de Apple Watch in de toekomst bepalen hoeveel biertjes ik sta te drinken in de kroeg?

Mij erop betrappen wanneer ik eens stiekem een zak drop aan het leegeten ben? Blijft het mij lastigvallen met notificaties wanneer ik te lang speel op de spelcomputer of actief ben met mijn Virtual Reality headset op?

Wordt de Apple Watch dan een persoonlijke, drammerige gezondheidscoach? Een combinatie van de überperfecte sportleraar Arie Boomsma, de bikkelharde coach Louis van Gaal en humorloze minister Stef Blok? Of één van deze? Wil ik dat wel? En hoelang duurt het nog voordat de Watch weet dat ik mij verdrietig voel, een chronische ziekte ontwikkel, mijn billen afveeg op het toilet of altijd gestrest word als ik de minister-president op tv zie?

Want als onze handen doen wat ons hoofd bedenkt, is het dan verstandig Apple in ons brein te laten meekijken?