Wat is ChatGPT?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een website waar je interactie kunt hebben met een razend slimme, schrijvende assistent. ChatGPT is een soort Google, maar dan óok met de mogelijkheid in gewone mensentaal antwoord te geven op je vraag én de mogelijkheid om razendsnel volledig nieuwe teksten te genereren.  Een fantastisch, magisch stuk gereedschap.

Wat zijn de kansen, voordelen, beperkingen, use cases en de nadelen en risico's? Dat lees je in dit artikel.

Lees verder
ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op.

ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op.

ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op. ChatGPT is interessant, maar roept ook veel kritische vragen op. Ik selecteerde er zes.

We staan absoluut aan het begin van een nieuw tijdperk van kunstmatige intelligentie met zoete vruchten. Maar het is ook aan ons om ze op een zorgvuldige en verantwoorde manier te plukken.

Lees verder
Nadelen ChatGPT

Nadelen ChatGPT

Wat zijn de nadelen van ChatGPT? Wat moeten we ons realiseren wanneer we ChatGPT gebruiken?

Het systeem vertelt onjuiste informatie, maakt ons minder creatief en vergroot groeiende kloof tussen “haves” en “have nots”. Lees in dit blog alles over de nadelen.

Lees verder
De toekomst van Synthetische Media

De toekomst van Synthetische Media

Synthetische media zijn verschillende media, zoals foto’s, video's, teksten of geluidsfragmenten, die zijn gecreëerd of gemodificeerd door kunstmatig intelligente (AI) software.

Het wordt mogelijk om volledig nieuwe én geloofwaardige video’s te creëren, onderling gezichten in video’s te verwisselen, iemands stem na te maken, geloofwaardige teksten te genereren en objecten in video’s of foto’s weg te poetsen alsof ze er nooit geweest zijn. Kunstmatig intelligente software wordt onze creatieve assistent.

Lees verder
ChatGPT: 16 toekomstscenario’s

ChatGPT: 16 toekomstscenario’s

ChatGPT is een fantastisch stuk gereedschap. Het kan artikelen schrijven, plannen maken, vertalen, advertentie teksten schrijven. En nog veel meer.

Maar wat zijn nou de toekomstige use cases? Tijd om even in de toekomst te kijken. ChatGPT software als nieuwe collega?

Lees verder
Wat is de Metaverse? Complete uitleg over de Metaverse

Wat is de Metaverse? Complete uitleg over de Metaverse

Wat is de metaverse? De metaverse is een netwerk van virtuele driedimensionale werelden die er permanent is. De gebruiker of bezoeker van de metaverse krijgt er een gevoel van individuele aanwezigheid (al dan niet vertegenwoordigd door een avatar) en ruimtelijk bewustzijn. Het is een nieuwe fase van het internet, net zoals social media dat was voor het gewone internet.

Mensen kunnen hier ontmoeten, bijvoorbeeld om elkaar te leren kennen, te netwerken, nieuwe vaardigheden te leren, relaties op te bouwen, producten en diensten te leveren, samen te werken, te ontspannen, te gamen, te shoppen en te consumeren. De metaverse biedt ook de mogelijkheid om zelf te bouwen, te creëren en te participeren in een virtuele economie.

Lees verder
Hoe zit dat met de donkere kant van de metaverse?

Hoe zit dat met de donkere kant van de metaverse?

De metaverse is een idee waaraan op dit moment veel bedrijven, creatievelingen, denkers en programmeurs werken. Het is een toekomstperspectief van een driedimensionaal virtueel internet waarin activiteiten en ervaringen centraal staan.

Zoals elke technologische ontwikkeling heeft de metaverse een donkere kant. Daarvoor mogen we onze ogen absoluut niet sluiten. Het is beter deze risico's vroegtijdig onder ogen te zien, zodat we kunnen voorkomen dat ze werkelijkheid worden.

Lees verder
Wat is Web3? Alles wat je wilt weten over Web3.

Wat is Web3? Alles wat je wilt weten over Web3.

Web3 is een gedachtegoed: een gedecentraliseerde versie van het internet waarbij de uiteindelijke regie niet ligt bij grote technologiebedrijven, maar bij internetgebruikers.

Web3 gaat (in de vervolmaakte vorm) over het toekomstige decentrale internet, waarbij autonomie en privacy een belangrijke rol spelen. Daarbij blijven data, spullen en identiteit helemaal van jezelf, allemaal dankzij blockchain en aanverwante technologieën.

Lees verder
Wat is NFT?

Wat is NFT?

NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk. Dat leidt tot interessante, wonderlijke ontwikkelingen. Waarom gaat iemand 69 miljoen dollar betalen voor een ‘digitaal plaatje’?

Wat maakt NFT-technologie zo belangrijk? Waarom wordt er zoveel gesproken over NFT? Wat krijg je eigenlijk wanneer je een NFT koopt? Wat zijn de uitdagingen en problemen?

Lees verder
Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

NFT’s, cryptovaluta en DAO’s zullen leiden tot nieuwe media- en verdienmodellen voor talloze bedrijven. In de toekomst gaan fan-communities mogelijk een nieuwe Disney starten of een media-imperium rondom een zelf bedachte superheld opzetten. Voor artiesten lonkt een eerlijke verdeling van geld en bedrijven wereldwijd kunnen hun bestaande mediabibliotheek eindelijk te gelde maken.

Met Web3 technologie kan iedereen op het internet (financiële) waarde en (intellectueel) eigendom met elkaar uitwisselen. Dat biedt enorm veel nieuwe kansen.

Lees verder
Digitale Mensen: De kansen en ethische overwegingen

Digitale Mensen: De kansen en ethische overwegingen

Digitale mensen duiken overal op. Wat zijn de kansen en bedenkingen? Waar gaan ze ons helpen? Waar moeten we vantevoren over nadenken?

Met de hedendaagse techniek kun je medewerkers vervangen door digitale avatars en overleden mensen weer digitaal tot leven wekken. Wat betekent dit?

Lees verder
De 7 misvattingen over de metaverse

De 7 misvattingen over de metaverse

Je kunt de metaverse zien als de volgende fase van het internet. Het huidige tweedimensionale internet krijgt een ruimtelijke vorm.

Het onderwerp is veel in het nieuws, maar wordt niet altijd correct weergegeven. Daarom dit artikel over de 7 misverstanden over de metaverse. Wat klopt er wel en niet wanneer we praten over de metaverse?

Lees verder
Apple kijkt via je handen in je hoofd

Apple kijkt via je handen in je hoofd

Apple kondigde onlangs op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres een nieuwe functie voor de Apple Watch aan, de ‘Automatic Handwashing Detection’ (AHD). Handig! De Apple Watch biedt enorme mogelijkheden om gezonde gewoontes op te bouwen. Het analyseert je bewegingen en gedrag.

Maar moeten we dat wel willen? Wordt de Apple Watch dan niet een persoonlijke, drammerige gezondheidscoach? Wat weet Apple? En waar eindigt met ‘meedenken’ van de Watch?

Lees verder
We versmelten met de digitale wereld

We versmelten met de digitale wereld

Als mensen digitaliseren wij steeds meer en daarmee tegelijkertijd ook onze leefwereld.

De scheidslijn tussen echt en nep is daardoor ook aan het verdwijnen. We staan op de drempel van de fase waarin de digitale wereld nog meer zal versmelten met de fysieke wereld: de metaverse wordt de toegang tot virtuele werelden. Is dit een goede ontwikkeling of niet?

Lees verder
Creating a look-a-like digital deepfake avatar

Creating a look-a-like digital deepfake avatar

I made a look-a-like deepfake digital avatar of myself. in this blog you can read what I did and why I did it. What I like and still needs improvement.

Are you interested in digital avatars? Then this blog is definitely worth your time.

Lees verder
Ik verkocht een NFT. Dit heb ik geleerd.

Ik verkocht een NFT. Dit heb ik geleerd.

Vorige week heb ik de NFT van mijn video ‘glitch in the Metaverse’ verkocht. Ik heb daarover al bericht op sociale media en in mijn nieuwsbrief. De NFT heeft een week te koop gestaan en leverde uiteindelijk $ 125 op.

Het lijkt misschien simpel om een digitaal object te verkopen, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Vijf lessen die ik graag met je wil delen. 

Lees verder
Wat is deepfake?

Wat is deepfake?

Wat is deepfake? Hoe herken je deepfakes? Wat zijn de gevolgen? Lees alles over de toepassingen, bedreigingen en de laatste ontwikkelingen.

Deepfake als term wordt gebruikt waneer kunstmatige intelligentie wordt gebruikt voor creatie en manipulatie van beelden, audio en teksten. Er zijn Face-swapping deepfakes, maar ook voice-generation en het genereren van teksten. Het valt onder de noemer 'generative software'. Lees alles over Deepfakes in dit blog.

Lees verder
Artificial Intelligence en menselijke kracht

Artificial Intelligence en menselijke kracht

Technologie heeft mensen altijd al geholpen om zichzelf te verbeteren.

Slimme software zorgt voor verrijking van menselijke vaardigheden. Verliezen we hierdoor belangrijke menselijke vaardigheden? Wat gaan we uitbesteden aan computers? Wat niet? Hoe blijven we menselijk?

Lees verder
Verdringt kunstmatige intelligentie menselijk contact?

Verdringt kunstmatige intelligentie menselijk contact?

De manier waarop wij onderling menselijk contact hebben, verandert. De kwalitatieve groeispurt van kunstmatig intelligente systemen heeft invloed op meerdere domeinen, ook op de manier hoe wij in de toekomst gaan communiceren. Die communicatie is niet alleen van mens tot mens, maar ook van mens tot machine en andersom.

In dit landschap zie ik vijf belangrijke trends. Ik heb ze in dit artikel voor je op een rij gezet.

Lees verder
NFT sale: Glitch in the Metaverse

NFT sale: Glitch in the Metaverse

NFT is a way of linking ownership to digital objects. Everything digital consequently becomes a kind of irreplaceable digital artwork. This leads to interesting and wonderful developments. I started this NFT project as an experiment and for research purposes.

You learn the most by doing. I want to know: what works and what doesn't? What is easy and what is difficult? It is not meant to make me rich. Any profit goes to a good cause. The video is meant as a joke, as self-mockery towards my own industry. I had a lot of fun making it. :-)

Lees verder
Nadelen van Kunstmatige Intelligentie

Nadelen van Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie gaat ons als samenleving namelijk vele zoete vruchten opleveren, maar er zijn ook forse zorgen.

Bijvoorbeeld: Verlies van privacy. Gebrek aan transparantie. Algoritmische beslissingen. Macht van technologiebedrijven. Nepnieuws gecreëerd door kunstmatige intelligentie. ...Dit zijn de 12 risico's van kunstmatige intelligentie.

Lees verder
Wat is Quantum Computing?

Wat is Quantum Computing?

Quantumcomputers zijn intelligente en krachtige computers. Computers die informatie op een nieuwe manier verwerken en op deze wijze grote en belangrijke doorbraken kunnen forceren.

Er wordt verwacht dat quantumcomputers deuren opent naar mogelijkheden die nu nog ondenkbaar zijn.

Lees verder
Wat is een neuraal netwerk?

Wat is een neuraal netwerk?

Machine learning, deep learning en neurale netwerken. Je hoort er vaak over. Maar hoe werkt een neuraal netwerk?

En waarom is deze ontwikkeling belangrijk? Tijd om onder de motorkap te kijken van kunstmatige intelligentie: naar de werking van een neuraal netwerk. Uitgelegd in begrijpelijk Nederlands.

Lees verder
NFT-technologie is revolutionair, maar weet wat je koopt

NFT-technologie is revolutionair, maar weet wat je koopt

Digitale kunstwerken worden steeds populairder. Dat komt door de opkomst van NFT-technologie.

NFT maakt het mogelijk eigenaarschap te claimen in de digitale wereld. Een revolutionair idee, maar het fundament is nog instabiel. Weet dus wat je koopt.

Lees verder
The risks of Artificial Intelligence

The risks of Artificial Intelligence

artificial intelligence is an important technological trend for the coming years. It is being implemented in many different fields. This will be of great benefit. But we should not close our eyes to the disadvantages. As a technology expert I have been studying the drawbacks of technology, especially artificial intelligence, for years.

In this blog you can read about the 12 risks of artificial intelligence

Lees verder