Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

Vriendschap met AI

Vriendschap met AI

Steeds meer mensen gebruiken AI-software als gesprekspartner en worden vrienden met een digitaal 'persoonlijkheid'. Daar moeten we waakzaam op zijn. Commerciële bedrijven ontwikkelen apps om een gevoel van verbondenheid te creëren met een digitale chatbot.

AI-vriendschap kan onze menselijke verbondenheid aantasten, maar in sommige uitzonderlijke gevallen ook voordelen hebben.

Lees verder
ChatGPT als Nuance Machine

ChatGPT als Nuance Machine

Acht maanden na de lancering van ChatGPT is het tijd voor een kritische herbeoordeling. Is het de gevreesde fabriek voor nepnieuws en propaganda geworden zoals sommige sceptici beweerden? Integendeel. Terwijl het debat over de ethische en sociale implicaties van kunstmatige intelligentie in volle gang is, blijkt ChatGPT een verrassend genuanceerde en bedaarde deelnemer aan dat debat te zijn.

Met ingebouwde morele vangrails en een onvermogen om hatelijke uitspraken te doen, bewijst de AI zich eerder als een 'nuance-machine' dan als een broeinest voor misinformatie. Hoog tijd om de prestaties en beperkingen van deze digitale gesprekspartner onder de loep te nemen.

Lees verder
Ik gebruik ChatGPT niet om teksten te schrijven (en waarom jij dat ook niet zou moeten willen).

Ik gebruik ChatGPT niet om teksten te schrijven (en waarom jij dat ook niet zou moeten willen).

Als schrijver en publicist die al sinds 2014 de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie op de voet volgt, kon ik het niet laten om zelf de proef op de som te nemen. Kan een geavanceerd algoritme zoals ChatGPT mij vervangen in het schrijfproces? Na veel experimenteren ben ik tot een duidelijke conclusie gekomen: nee, dat kan het niet. En sterker nog, dat zou ik ook niet moeten willen. In dit artikel duik ik dieper in de redenen achter deze stellige overtuiging.

Ik bespreek de beperkingen die ik ervaar in de schrijfstijl van AI, waarom schrijven voor mij een vorm van leren is en hoe de inzet van kunstmatige intelligentie mijn persoonlijke en creatieve groei kan ondermijnen. Lees mee en ontdek waarom ik geloof dat we de verleiding van AI als ghostwriter moeten weerstaan.

Lees verder
Hoe AI-chatbots onze (politieke) mening kunnen veranderen..

Hoe AI-chatbots onze (politieke) mening kunnen veranderen..

Steeds vaker krijg ik na mijn lezingen over kunstmatige intelligentie dezelfde vraag: zijn AI-gedreven relaties zoals die in de film "Her" mogelijk?

Jarenlang was mijn antwoord simpel: pure fantasie. Maar recente vooruitgang in AI-technologie schetst een ander beeld, één waarin conversatiebots niet alleen commerciële doelen kunnen dienen, maar ook de potentie hebben om onze visies op gevoelige onderwerpen als klimaatverandering en politiek te beïnvloeden, zelfs met een vleugje valse intimiteit.

Lees verder
Mijn negen AI-voorspellingen voor 2024.

Mijn negen AI-voorspellingen voor 2024.

….. 2023 was het jaar waarin AI mainstream werd. Door de stormachtige opkomst van ChatGPT had opeens iedereen het over AI. Het voorbijgaande jaar besteedden media, consumenten, professionals en wetgevers volop aandacht aan AI. We zijn aan het einde van het oude jaar en daarom:

Mijn negen AI-voorspellingen voor 2024.

Lees verder
De toekomstige impact van AI op jouw werk (en wat jij vandaag kunt doen).

De toekomstige impact van AI op jouw werk (en wat jij vandaag kunt doen).

Dat AI ons werk gaat beinvloeden is zeker. Maar hoe? Wat kunnen wij zelf doen? Wat moeten we aanpassen?

Binnen 10 jaar kunnen softwaresystemen taken namelijk net zo goed uitvoeren als gemiddelde collega. Generatieve AI kan heel goed processen automatiseren en digitale assistenten zullen routinematige taken overnemen. In de toekomst krijgen we Artificial Capable Intelligence die taken zelfstandig uitvoert en inzichten biedt.

Lees verder
Geef AI alsjeblieft de ruimte om het onderwijs te veranderen..

Geef AI alsjeblieft de ruimte om het onderwijs te veranderen..

Gebruik van ChatGPT in het onderwijs wordt regelmatig onterecht gezien als fraude of plagiaat. Het is belangrijk om de onderwijs werkwijze aan te passen en studenten te leren hoe ze het beste met AI kunnen omgaan. Software kan op een natuurlijke manier kennis overdragen.

De rol van de docent zal veranderen naar meer een coach die regie voert, ondersteunt, verbindt en stimuleert. Het is belangrijk om deze nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs te omarmen en te verkennen.

Lees verder
AI als jouw psycholoog?

AI als jouw psycholoog?

De wachttijd voor een gespecialiseerde psycholoog in Nederland is gemiddeld 30 weken. Veel te lang. Mensen kunnen nu echter ook praten over mentale problemen met een getrainde AI chatbot.
Er is een groei van "AI psychologen" zoals Character.ai, Woebot en Earkick. Is dat de oplossing? Voordelen van AI coach zijn: 24/7 beschikbaar, geen wachttijd en praktische tips.

Maar het belang van een menselijke therapeut kan niet onderschat worden: echte connectie, empathie en menselijk contact.

Lees verder
Wanneer AI als een mens aanvoelt..

Wanneer AI als een mens aanvoelt..

Met de aankondiging van GPT-4 Omni heeft OpenAI de grenzen van artificial intelligence opnieuw verlegd. Dit nieuwste AI-assistent klinkt verbazingwekkend menselijk en is in staat om zowel tekst, audio als visuele input te verwerken. Het leidt tot een hyperrealistische interactie, waarbij de AI niet alleen reageert op vragen en opmerkingen, maar zelfs emoties lijkt na te bootsen.

Dit raakt de kern van menselijke communicatie en kan onze perceptie van menselijk contact fundamenteel veranderen, met grote gevolgen voor zowel persoonlijke relaties als commerciële en politieke beïnvloeding.

Lees verder
ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op.

ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op.

ChatGPT creëert nieuwe mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op. ChatGPT is interessant, maar roept ook veel kritische vragen op. Ik selecteerde er zes.

We staan absoluut aan het begin van een nieuw tijdperk van kunstmatige intelligentie met zoete vruchten. Maar het is ook aan ons om ze op een zorgvuldige en verantwoorde manier te plukken.

Lees verder
Nadelen ChatGPT

Nadelen ChatGPT

Wat zijn de nadelen van ChatGPT? Wat moeten we ons realiseren wanneer we ChatGPT gebruiken?

Het systeem vertelt onjuiste informatie, maakt ons minder creatief en vergroot groeiende kloof tussen “haves” en “have nots”. Lees in dit blog alles over de nadelen.

Lees verder
Wat is de Metaverse? Complete uitleg over de Metaverse

Wat is de Metaverse? Complete uitleg over de Metaverse

Wat is de metaverse? De metaverse is een netwerk van virtuele driedimensionale werelden die er permanent is. De gebruiker of bezoeker van de metaverse krijgt er een gevoel van individuele aanwezigheid (al dan niet vertegenwoordigd door een avatar) en ruimtelijk bewustzijn. Het is een nieuwe fase van het internet, net zoals social media dat was voor het gewone internet.

Mensen kunnen hier ontmoeten, bijvoorbeeld om elkaar te leren kennen, te netwerken, nieuwe vaardigheden te leren, relaties op te bouwen, producten en diensten te leveren, samen te werken, te ontspannen, te gamen, te shoppen en te consumeren. De metaverse biedt ook de mogelijkheid om zelf te bouwen, te creëren en te participeren in een virtuele economie.

Lees verder
Wat is NFT?

Wat is NFT?

NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk. Dat leidt tot interessante, wonderlijke ontwikkelingen. Waarom gaat iemand 69 miljoen dollar betalen voor een ‘digitaal plaatje’?

Wat maakt NFT-technologie zo belangrijk? Waarom wordt er zoveel gesproken over NFT? Wat krijg je eigenlijk wanneer je een NFT koopt? Wat zijn de uitdagingen en problemen?

Lees verder
De toekomst van Synthetische Media

De toekomst van Synthetische Media

Synthetische media zijn verschillende media, zoals foto’s, video's, teksten of geluidsfragmenten, die zijn gecreëerd of gemodificeerd door kunstmatig intelligente (AI) software.

Het wordt mogelijk om volledig nieuwe én geloofwaardige video’s te creëren, onderling gezichten in video’s te verwisselen, iemands stem na te maken, geloofwaardige teksten te genereren en objecten in video’s of foto’s weg te poetsen alsof ze er nooit geweest zijn. Kunstmatig intelligente software wordt onze creatieve assistent.

Lees verder
Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

Ieder bedrijf wordt een cryptomediabedrijf

NFT’s, cryptovaluta en DAO’s zullen leiden tot nieuwe media- en verdienmodellen voor talloze bedrijven. In de toekomst gaan fan-communities mogelijk een nieuwe Disney starten of een media-imperium rondom een zelf bedachte superheld opzetten. Voor artiesten lonkt een eerlijke verdeling van geld en bedrijven wereldwijd kunnen hun bestaande mediabibliotheek eindelijk te gelde maken.

Met Web3 technologie kan iedereen op het internet (financiële) waarde en (intellectueel) eigendom met elkaar uitwisselen. Dat biedt enorm veel nieuwe kansen.

Lees verder
Wat is Web3? Alles wat je wilt weten over Web3.

Wat is Web3? Alles wat je wilt weten over Web3.

Web3 is een gedachtegoed: een gedecentraliseerde versie van het internet waarbij de uiteindelijke regie niet ligt bij grote technologiebedrijven, maar bij internetgebruikers.

Web3 gaat (in de vervolmaakte vorm) over het toekomstige decentrale internet, waarbij autonomie en privacy een belangrijke rol spelen. Daarbij blijven data, spullen en identiteit helemaal van jezelf, allemaal dankzij blockchain en aanverwante technologieën.

Lees verder
Wat is ChatGPT?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een website waar je interactie kunt hebben met een razend slimme, schrijvende assistent. ChatGPT is een soort Google, maar dan óok met de mogelijkheid in gewone mensentaal antwoord te geven op je vraag én de mogelijkheid om razendsnel volledig nieuwe teksten te genereren.  Een fantastisch, magisch stuk gereedschap.

Wat zijn de kansen, voordelen, beperkingen, use cases en de nadelen en risico's? Dat lees je in dit artikel.

Lees verder
ChatGPT: 16 toekomstscenario’s

ChatGPT: 16 toekomstscenario’s

ChatGPT is een fantastisch stuk gereedschap. Het kan artikelen schrijven, plannen maken, vertalen, advertentie teksten schrijven. En nog veel meer.

Maar wat zijn nou de toekomstige use cases? Tijd om even in de toekomst te kijken. ChatGPT software als nieuwe collega?

Lees verder
Wat mijn boodschappenkarretje zegt over onze individuele rechtspositie

Wat mijn boodschappenkarretje zegt over onze individuele rechtspositie

Op een schijnbaar onschuldige zomerdag kwam ik oog in oog te staan met een subtiele, maar indringende verschuiving in de machtverhoudingen tussen mens en technologie: een vastgelopen boodschappenkarretje. Dit voorval is een miniatuurversie van een groter, complexer probleem dat schrijver Maxim Februari aankaart in zijn boek 'Doe zelf normaal'. Daarin beschrijft hij hoe technologie ons leven meer en meer reguleert en controleert, soms ten koste van onze morele autonomie en onze positie binnen de rechtsstaat. Van QR-codes tot aan de erosie van het traditionele rechtssysteem, Februari's werk roept urgente vragen op over de toekomst van de democratie in het digitale tijdperk.

In dit artikel duiken we in de implicaties van deze technologische sturing, en wat dit betekent voor de machtsdynamiek tussen burger en staat, vooral in een tijd waarin crises als klimaatverandering nieuwe uitdagingen en morele dilemma's oproepen.

Lees verder
Hoe zit dat met de donkere kant van de metaverse?

Hoe zit dat met de donkere kant van de metaverse?

De metaverse is een idee waaraan op dit moment veel bedrijven, creatievelingen, denkers en programmeurs werken. Het is een toekomstperspectief van een driedimensionaal virtueel internet waarin activiteiten en ervaringen centraal staan.

Zoals elke technologische ontwikkeling heeft de metaverse een donkere kant. Daarvoor mogen we onze ogen absoluut niet sluiten. Het is beter deze risico's vroegtijdig onder ogen te zien, zodat we kunnen voorkomen dat ze werkelijkheid worden.

Lees verder
Wanneer AI-systemen context gaan begrijpen.

Wanneer AI-systemen context gaan begrijpen.

Terwijl de discussie over de ethische implicaties van tekstgebaseerde AI zoals ChatGPT nog gaande is, staan de volgende ontwikkelingen al voor de deur: AI-systemen die niet alleen teksten begrijpen, maar ook afbeeldingen, video en audio kunnen interpreteren. Deze multimodale AI belooft een revolutie in hoe we digitale informatie verwerken, van het automatisch genereren van vastgoedadvertenties tot het herkennen van aanstootgevende memes.

Maar deze technologische vooruitgang komt met een prijs. Van ongewenste surveillance en verhoogde censuur tot diepgaande inbreuken op onze collectieve privacy, de risico's zijn zorgwekkend en tot op heden onderbelicht. In dit artikel verkennen we de opkomst van multimodale AI en de complexe vraagstukken die hiermee gepaard gaan.

Lees verder
Digitale Mensen: De kansen en ethische overwegingen

Digitale Mensen: De kansen en ethische overwegingen

Digitale mensen duiken overal op. Wat zijn de kansen en bedenkingen? Waar gaan ze ons helpen? Waar moeten we vantevoren over nadenken?

Met de hedendaagse techniek kun je medewerkers vervangen door digitale avatars en overleden mensen weer digitaal tot leven wekken. Wat betekent dit?

Lees verder
De 7 misvattingen over de metaverse

De 7 misvattingen over de metaverse

Je kunt de metaverse zien als de volgende fase van het internet. Het huidige tweedimensionale internet krijgt een ruimtelijke vorm.

Het onderwerp is veel in het nieuws, maar wordt niet altijd correct weergegeven. Daarom dit artikel over de 7 misverstanden over de metaverse. Wat klopt er wel en niet wanneer we praten over de metaverse?

Lees verder
Creating a look-a-like digital deepfake avatar

Creating a look-a-like digital deepfake avatar

I made a look-a-like deepfake digital avatar of myself. in this blog you can read what I did and why I did it. What I like and still needs improvement.

Are you interested in digital avatars? Then this blog is definitely worth your time.

Lees verder
We versmelten met de digitale wereld

We versmelten met de digitale wereld

Als mensen digitaliseren wij steeds meer en daarmee tegelijkertijd ook onze leefwereld.

De scheidslijn tussen echt en nep is daardoor ook aan het verdwijnen. We staan op de drempel van de fase waarin de digitale wereld nog meer zal versmelten met de fysieke wereld: de metaverse wordt de toegang tot virtuele werelden. Is dit een goede ontwikkeling of niet?

Lees verder