Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

….. 2023 was het jaar waarin AI mainstream werd. Door de stormachtige opkomst van ChatGPT had opeens iedereen het over AI. Het voorbijgaande jaar besteedden media, consumenten, professionals en wetgevers volop aandacht aan AI. We zijn aan het einde van het oude jaar en daarom:

Mijn negen AI-voorspellingen voor 2024.

Workplace AI-Integratie

Adoptie en integratie van AI-software in bestaande producten zullen toenemen. Kijk naar bedrijven als GoogleMicrosoft (Office, Copilot) en Photoshop. Dit betekent een significante verandering in het werk van veel kenniswerkers en contentmakers (wat we in feite allemaal in meer of mindere mate zijn), met tastbare resultaten als het gaat om efficiëntie en creativiteit.

En deze ontwikkeling leidt ook tot een beter collectief begrip van wat AI wel en niet kan. Goed nieuws vind ik dat. AI wordt dus geïntegreerd in de dagelijkse werkrealiteit van veel professionals; ‘Workplace AI Integration’.

Keiharde competitie in het AI-domein.

De grote technologiebedrijven blijven sprinten in de marathon. Google introduceerde onlangs Gemini: een pakket van drie nieuwe taalmodellen. Begin 2024 krijgen we Gemini Ultra te zien, hun meest geavanceerde model. Ondertussen zitten ze bij Anthropic, X.AI (Elon Musk) en OpenAI natuurlijk ook écht niet stil. Verwacht dus grotere modellen (GPT4.5) en meer mogelijkheden. Voor degenen die zich afvragen of deze bedrijven voldoende pauzeren om goed na te denken: het antwoord is nee. Het is “jumping off a cliff and building a plane on the way down”.

Multimodaal is het nieuwe normaal.

Grote taalmodellen worden steeds beter in het omgaan met afbeeldingen, geluiden, video’s en tekst. In het nieuwe jaar wordt dit de norm. Verwacht interessante usecases dit jaar in de koppeling tussen tekst, afbeeldingen, spraak, audio en video.

De prestaties van het Gemini model die in een video té rooskleurig werden voorgesteld, zouden aan het eind van het jaar gewoon werkelijkheid kunnen zijn.

Multimodaliteit als volgende stap is logisch: wanneer AI-software steeds ‘menselijker’ moet gaan worden, zal dit via multimodaliteit verlopen. Door informatie uit verschillende mediatypes te analyseren, krijgen deze AI-systemen een uitgebreider en genuanceerder ‘begrip’ van de wereld. Dit leidt tot een ‘contextbewuste AI’, wat aansluit bij de volgende trend:..

De Digitale Butler.

2024 wordt het jaar van de digitale butler. In 2017 schreef ik het boek “De Digitale Butler”, over kunstmatige intelligentie. AI-software zal voor ons gaan fungeren als een digitale assistent: behulpzaam en soms zelfs pro-actief anticiperend op je wensen en gewoontes. De volgende innovatiegolf bestaat dus uit ‘agents’. AI-systemen die in staat zijn tot gepersonaliseerde interactie met de gebruiker. Ik verwacht in 2024 ontwikkelingen op dit gebied, niet alleen omdat bestaande LLM-modellen steeds beter worden in het voeren van conversaties en ‘begrip’ krijgen van de wereld om ons heen, maar ik denk ook bijvoorbeeld aan Gemini Nano, de AI-software van Google die draait op je telefoon, zelfs zonder internetverbinding. Ps: Multimodaliteit als native fundament zou weleens een HELE slimme zet van Google Gemini kunnen zijn, omdat het daardoor beter toekomstige multimodale toepassingen kan bouwen.

Ethische discussies.

Er zullen in het nieuwe jaar scherpere discussies plaatsvinden over de morele en ethische grenzen van kunstmatige intelligentie. AI-systemen zijn steeds beter in staat om menselijke acties (in de brede zin) na te bootsen. Wij als mensen moeten goed nadenken over de ethische en morele grenzen van wat we willen dat deze technologie mogelijk maakt. Niet alles wat kan is ook wenselijk om te ontwikkelen. Zoals we hebben gezien bij smartphones en sociale media, kunnen sommige technologische aspecten ten koste gaan van onze menselijkheid en onderlinge cohesie. Dat sentiment is sterk aanwezig in de samenleving en ik verwacht, met de toename van de mogelijkheden van AI in 2024, ook steviger discussies.

Open Source is serieus te nemen.

Open source wordt steeds belangrijker en de kwaliteit neemt toe. Kijk naar projecten als LLAMA en Mistral. Dat betekent: AI-taalmodellen voor iedereen beschikbaar, los van Big tech. Kleine bedrijven en individuen kunnen zelf hun op maat gemaakte AI-tools ontwikkelen die zijn afgestemd op hún specifieke behoeften, zonder de restricties of hoge kosten van commerciële AI-oplossingen. Dat zullen bedrijven dan ook massaal gaan doen: hun eigen ‘ChatGPT’ systeem maken op basis van hun eigen data, op basis van hun eigen voorkeuren.

Interessant is ook dat er juist door open source initiatieven wereldwijd aan kleinere modellen wordt gewerkt die minder energie verbruiken maar wel dezelfde prestaties leveren.

Online is alles nep. Of echt.

De scheidslijn tussen echt en nep verdwijnt online definitief. Presentatoren, menselijke stemmen, influencers, nieuwsvideo’s: we weten niet meer wat echt is of wat door computers is gemaakt. We weten niet meer of iets echt heeft plaatsgevonden of het resultaat is van generatieve AI. Het is Post-reality. Tegen het einde van het volgende jaar hoeven TikTok-dansers niet eens meer zelf te dansen voor de camera, maar komt alles uit een computer. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2024 zullen er veelvuldig deepfakes en voiceclones gemaakt worden om mensen te misleiden of beïnvloeden.

Human-to-AI interactie

Op de website Character.ai kun je kletsen met AI-chatbots of zelf je AI-gesprekspartner maken. En dat gebeurt massaal. Character.ai staat bijvoorbeeld in België op nummer 7 in de lijst met meest gezochte woorden van 2023. De website heeft investeringen van het bekende investeringskantoor Andreessen Horowitz in de pocket en Google wil ook investeren. Mensen blijven gemiddeld meer dan 25 minuten per bezoek, langer dan op YouTube. Hoe gaat dat in 2024? Een groeiende populariteit van op AI-gebaseerde’ gesprekspartners, coaches en vrienden. Vriendschappelijke gevoelens koesteren voor een AI-metgezel wordt ook steeds normaler. Snapchat heeft trouwens ook een ‘AI-vriend’, daar schreef ik in april al een kritisch opinieartikel over in de NRC.

Er komt meer AI-wetgeving.

Overal ter wereld komt specifieke AI-wetgeving. In China is dat al een tijdje zo, in de VS ook sinds kort. In Europa is nieuwe AI-wetgeving nu net aangenomen, maar de details moeten nog worden ingevuld. Is het goed dat er regels komen? Ja. Kunnen regels ook bepaalde innovaties belemmeren? Ja.

De “AI-Act” van de Europese Unie bestaat nu uit een basisdocument. De details moeten nog worden ingekleurd. Het venijn zit soms in de staart.

Dat waren mijn negen voorspellingen!