Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

Listening to the future podcast is een podcast waarin ik experts uit de digitale wereld interview. Samen proberen we nieuwe ontwikkelingen te zien, te duiden en te voorzien van context. Mét optimisme én af en toe een kritische blik. Hoe ziet de toekomst eruit door de lens van digitale technologie? Dat hoor je in deze podcast.

Eerdere gasten: Steven van Belleghem, Maxim Februari, Daniël Verlaan, Ben van der Burg, Stef van Grieken (Google X), Wouter van Noort (NRC), Constantijn van Oranje (Techleap) en Kees Verhoeven (Tweede kamerlid (ICT)).

Wilt u de ‘Listening to the Future’ podcast sponsoren? Dat kan; graag zelfs! Ik maak ook podcasts voor bedrijven. Vraag naar de mogelijkheden. Neem contact op met Jarno.

Maxim Februari: bescherming van onze burgerrechten bij de toenemende digitalisering.

Maxim Februari: bescherming van onze burgerrechten bij de toenemende digitalisering.

Veel zaken die vroeger een kwestie waren van ons eigen persoonlijke geweten, worden nu bepaald door nieuwe technologie. Digitale technologie maakt het niet alleen voor bedrijven, maar ook voor overheden makkelijker om regels op te leggen, af te dwingen en te handhaven. Langzamerhand verandert door deze digitalisering ons vertrouwde rechtssysteem. En niet ten goede: het is erosie. Technologie en computercode poetsen de menselijke factor weg.

Februari is bang dat overheden de klimaatcrisis massaal gaan aangrijpen om onze burgerrechten in te perken. Government by emergency, regeren in een noodtoestand, waarbij burgers gedwongen worden middels technologie. Dat onder de noemer ‘uitzonderlijke omstandigheden’ ons individuele recht overboord gaat en we een cultuur krijgen waarin inbreuk op onze grondrechten en de daarbij behorende gebrekkige verantwoording ‘het nieuwe normaal’ worden.

Ga naar podcast
Generatieve AI: stand van zaken en de toekomst.

Generatieve AI: stand van zaken en de toekomst.

Generatieve AI: Ongetwijfeld zijn ChatGPT en Midjourney bekende namen, maar de wereld van generatieve kunstmatige intelligentie heeft zoveel meer te bieden. Wat zijn de huidige toepassingen van deze digitale instrumenten?

Wat zijn de toekomstige scenario's? Wat zijn de gevaren en ethische overwegingen? Dat hoor je in deze aflevering!

Ga naar podcast
Hoe zit het nou écht met Web3?

Hoe zit het nou écht met Web3?

Wat is Web3? Wat zijn de kansen, voordelen, belemmeringen en wat is de kritiek.

Hoe ziet de toekomst eruit? Wat is de conclusie over Web3? Wat is Web3 nou écht? Dat hoor je in deze podcast.

Ga naar podcast
Let op: deze podcast gaat over jou.

Let op: deze podcast gaat over jou.

Wanneer je zuinig bent op je privacy, je persoonlijke levenssfeer en je digitale burgerrechten, dan luister je deze podcast. In een notendop: De mogelijke Nederlandse route naar massasurveillance en de aantasting van onze (digitale) burgerrechten. Het woord 'massasurveillance' lijkt overdreven, maar dit zijn de woorden van het instituut Autoriteit Persoonsgegevens.

Onze Nederlandse overheid verzamelt namelijk steeds meer data van ons burgers en koppelt databases aan elkaar, met alle nadelen en risico's van dien. We gaan bijvoorbeeld te maken krijgen met de 'wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden' (WGS). Een saaie naam, maar een wet met verstrekkende gevolgen. En hoe zit het met de vernieuwde belangstelling voor de 'wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten'? Waarom is er zoveel kritiek op de WIV? En hoe zit het met de toekomstige Europese digitale identiteit? Je hoort het in deze podcast!

Ga naar podcast
De waarde van NFT’s voor kunstenaars, contentmakers en mediaprofessionals.

De waarde van NFT’s voor kunstenaars, contentmakers en mediaprofessionals.

Wat is dat nou met die NFT’s? Waarom is het belangrijk om deze ontwikkeling te volgen? Waarom is dit voor mediamakers en kunstenaars interessant?

Worden kunstenaars en contentmakers hemelrijk van de NFT's? Zijn alle NFT's kunst? Hoe makkelijk of moeilijk is het kopen en verkopen van NFT’s? Waar moet je op letten? Hoe onderscheid je het nut van de bullshit? Wordt de Bored Ape Yacht Club de nieuwe Disney? Wat is de rol van NFT’s in het tech-landschap van de toekomst?

Ga naar podcast
Is Web3 de toekomst van het internet?

Is Web3 de toekomst van het internet?

Wat is Web3? Waarom wordt er nu zoveel over gesproken? Waarom is decentralisatie belangrijk? Is Web3 überhaupt gedecentraliseerd? Welke initiatieven zijn er al? Is Web3 niet relatief kansloos door het -netwerk-‘ en ‘winner-takes-all’ effect van platformen? Hoe zit het met de schaalbaarheid van blockchain technologie?

Wordt het gedachtegoed van Web3 realiteit of blijft het bij idealisme? Of wordt Web3 opgeslokt door de grote tech bedrijven?

Ga naar podcast
Wouter van Noort: Zingeving en bewustzijn

Wouter van Noort: Zingeving en bewustzijn

Welke veranderingen zijn er in 2021 in beweging gezet en waar gaan we de komende jaren veel van merken? Is er sprake van een crisis in zingeving? Waarom wel of niet?

En wat kun je leren van een psychedelische ervaring? Is alles met elkaar verbonden? Zo ja, hoe zit dat dan? Hoe ontdekken we bewustzijn? En wat valt er te leren van oude culturen?

Ga naar podcast
Metaverse deepdive

Metaverse deepdive

Facebook goes all-in on the metaverse, what's going on? Is Facebook going to rule the metaverse?

What is the power of 'Big Tech' companies in creating parts of the metaverse? What is the power of open and decentralized technology? What misconceptions are there about the metaverse in general? What is the role of NFT, crypto and blockchain in shaping this new virtual world? What are the risks involved?

Ga naar podcast
De Moonshot editie! Artificial Intelligence en Synthetische Biologie.

De Moonshot editie! Artificial Intelligence en Synthetische Biologie.

Wat zijn volgens Stef de meest interessante 'Moonshots'? Welke technologische ontwikkelingen zien we in de toekomst? Wat kunnen we nog verwachten van kunstmatig intelligente software?

Biologie wordt steeds meer technologie; Synthetische biologie zorgt bijvoorbeeld voor nieuwe medicijnen, kweekvlees en biologisch afbreekbare verpakkingen.  Wat zijn de andere kansen van biotechnologie? En verder luisteren we veeeeel naar de toekomst!

Ga naar podcast
China reguleert grote techbedrijven: wat en waarom?

China reguleert grote techbedrijven: wat en waarom?

De Chinese overheid treedt steeds strenger op tegen technologie bedrijven zoals Alibaba, Didi, Xiaomi, JD en Tencent. Er zijn of komen wetten rondom antitrust, data en privacy, online gaming entertainment, ride-sharing, commercieel onderwijs, kunstmatige intelligentie en e-commerce.

Wat is er gebeurd, wat gaat er nog gebeuren, waarom gebeurt dit en waarom komt dit allemaal tegelijkertijd?

Ga naar podcast
Decentralized Autonomous Organization

Decentralized Autonomous Organization

Wat is een 'Decentralized Autonomous Organization' of DAO? Waarom is er nu zoveel belangstelling voor DAO's? Welk probleem lost een DAO op? Welke DAO's zijn succesvol? Waarom?

Hoe decentraal zijn deze organisaties eigenlijk? Gaan DAO's bepaalde organisaties vervangen? Of is dat wishful thinking?

Ga naar podcast
Decentralized Finance, Ethereum en Bitcoin

Decentralized Finance, Ethereum en Bitcoin

Wat is Decentralized Finance? Welk probleem lost DeFi op? Is dat wel een probleem? Wat is geld? Wat zijn de nadelen van het huidige financiële systeem? Waarom moet alles gedecentraliseerd worden? Of zijn er specifieke gevallen waarin het wel of niet zou moeten? Wat is de kracht van Bitcoin? Welke DeFi initiatieven zijn er? Wat zijn de reeële usecases?

Is de financiële wereld niet te gereguleerd en afgesloten om nieuwe initiatieven groot te kunnen laten worden? Bijna alle DeFi-toepassingen zijn gebouwd op Ethereum. Waarom? Wat gaat er gebeuren met Ethereum 2.0? Is dat een vooruitgang?

Ga naar podcast
Technologie optimisme met Peter Hinssen

Technologie optimisme met Peter Hinssen

Moeten we allemaal wat optimistischer denken over technologie? Loopt het allemaal zo’n vaart niet met de donkere scenario’s? Wat zijn de meest belangrijke technologische ontwikkelingen voor de komende 5 jaar?

Hoe ziet de post-corona samenleving eruit? Hoe beïnvloedt technologie de komende jaren samenleving en mens? Wat doet China op het gebied van tech? Gaat de wereld van cryptovaluta nog het verschil maken? Hoe kan een log en oud bedrijf toch de digitale transformatie maken?

Ga naar podcast
De toekomst van synthetische media en deepfakes

De toekomst van synthetische media en deepfakes

Wat zijn synthetische media? Wat zijn de kansen en de risico’s? Waarom is het belangrijk om het daar nu over te hebben? Wat zijn de kansen van synthetische media? Krijgen we echt oneindige creativiteit? Kun je makkelijk nepnieuws maken met synthetische media? Wat zijn de risico’s van deepfakes?

Moet er aparte deepfake wetgeving komen? Welke oplossingen zijn er zoal? Waarom wordt er gesproken over het 'post reality' tijdperk? Wat nemen computers van ons over? Hoe staat het met voice-cloning software? Gaan we richting het tijdperk van digitale onsterfelijkheid?

Ga naar podcast
The Metaverse: het nieuwe internet?

The Metaverse: het nieuwe internet?

Wat is the Metaverse? Wat gaan we doen in deze, op virtuele realiteit gebaseerde opvolger van het internet? Wordt er slechts éen bedrijf de baas van The Metaverse, of functioneert het decentraal? Wat is de rol van crypto, NFT's, Blockchain, Defi in dit verhaal?

Wat zijn de verdienmodellen van bedrijven die actief zijn in the Metaverse? Hoe lang duurt het voordat the Metaverse werkt en operationeel is?

Ga naar podcast
Data en de post-corona-samenleving

Data en de post-corona-samenleving

De overheid verzamelt en koppelt data; waar zien we dat? Leidt al die dataverzameling tot een post-corona samenleving van massa-monitoring? Of valt dat wel mee? Gaan databases, de test-fieldlabs, QR-codes en de corona app ons uit de lockdown halen? Waarom wel en niet? In wat voor samenleving willen we eindigen? Hoe gaan we om met toekomstige pandemieën?

Het risico is dat de maatregelen die in het kader van coronabestrijding worden genomen helemaal niet tijdelijk zijn, hoe moeten we dat voorkomen?

Ga naar podcast
Technologie Filosofie: over mens, ethiek en technologie

Technologie Filosofie: over mens, ethiek en technologie

Welke rol heeft technologie in onze huidige samenleving? En in de toekomst? Hoe is de relatie tussen mens en technologie over 5 jaar?

Verdringt technologie menselijk contact? Of valt dat wel mee? Welke menselijke vaardigheden verliezen wij door het gebruik van technologie? Hoe autonoom zijn we nog in het tijdperk waarin technologie een steeds dominantere rol inneemt? Welke ethische vragen moeten we onszelf nu stellen? Verdwijnt op lange termijn onze waardering voor de analoge wereld? Of neemt deze juist toe?

Ga naar podcast
Steven van Belleghem: Luisteren naar de toekomst

Steven van Belleghem: Luisteren naar de toekomst

Steven van Belleghem is enthousiast over technologie, maar zit dat 'm ook wel eens in de weg? Wanneer Steven zijn boek opnieuw mocht schrijven, wat zou hij dan veranderen? Kan de digitale avatar van Steven In de toekomst een zaal in vuur en vlam zetten? Hoe zien de evenementen van de toekomst eruit?

Hoe wordt je als bedrijf onweerstaanbaar voor je klanten? Bedrijven willen steeds vaker iets ‘goed doen’ maar wanneer is dat authentiek, oppervlakkig of platte marketing? Zijn mensen wel geïnteresseerd in ethische vraagstukken? Moeten we software onze gevoelens laten analyseren? Gaan we naar een wereld van digitale onsterfelijkheid? Moeten we dat wel willen?

Ga naar podcast
Wat is NFT? Waarom is er zoveel buzz?

Wat is NFT? Waarom is er zoveel buzz?

Wat is een NFT? Hoe werkt dat systeem? Waarom zoveel buzz? Waarom betaalt iemand $69 miljoen dollar voor een digitaal plaatje? Hoe maak je van een digitaal object een uniek object?

Wat is de waarde van een digitaal object wanneer je het tegelijkertijd nog oneindig kunt kopiëren? Wat zijn de succesfactoren van de NFT Hype? Wat zijn de usecases die we nu zien? Hoe ziet de toekomst eruit?

Ga naar podcast
De toekomst van Clubhouse

De toekomst van Clubhouse

Je hebt er vast wel van gehoord de afgelopen weken: Clubhouse! Bij de app Clubhouse staat audio centraal. De app is in korte tijd SUPER populair geworden. Reden om eens scherp te kijken naar Clubhouse.

Wat is Clubhouse? Waarom is het zo succesvol? Wat zijn de kansen van Clubhouse? Wat zijn de nadelen en bedreigingen? Wat zijn toekomstige verdienmodellen (voor Clubhouse en voor de gebruiker)? Wat is de toekomst van Clubhouse?

Ga naar podcast
Constantijn van Oranje: Techleap en Scale-ups

Constantijn van Oranje: Techleap en Scale-ups

Constantijn van Oranje is special envoy bij Techleap.nl, dé accelerator voor het Tech-ecosysteem in Nederland. Zijn missie is om van Nederland een ‘unicorn nation’ te maken.

Wat doet Techleap? Er zijn al zoveel partijen die zich bezighouden met startups en scaleups: Wat voegt Techleap daaraan toe? Speelt Nederland überhaupt wel een rol op het startup-wereldtoneel?

Ga naar podcast
Kees Verhoeven (D66): Big tech, nepnieuws, politiek en algoritmes

Kees Verhoeven (D66): Big tech, nepnieuws, politiek en algoritmes

Is het echt zo beroerd gesteld met het kennisniveau rondom digitalisering van eerste- en tweedekamerleden? Een Ministerie van digitale zaken, is dat een goed idee? Technologiebedrijven hebben inmiddels een grote maatschappelijke machtspositie: kunnen we daar iets aan doen?

Het budget van de autoriteit persoonsgegevens is enorm verhoogd. Waarom? En waarom heeft het zo lang geduurd? Bij het “systeem risico indicatie” (Syri) en de toeslagenaffaire en bleek dat algoritmes een belangrijke rol hadden in het discrimineren van Nederlanders. Hebben politici geleerd van deze fout?

Ga naar podcast
Verandering van tijdperk: Wouter van Noort (NRC)

Verandering van tijdperk: Wouter van Noort (NRC)

Interview met Wouter van Noort (NRC) over transitie, kanteling, corona, technologie, systeemdenken, de Nederlandse journalist, klimaat, veranderende steden en decentralisatie.

Hoe ziet de wereld er over 2 jaar uit? Zijn we dan uit het corona-gedoe? En hoe zit dat nou met die beloofde ‘reset’ van de wereld? Gaat er echt wezenlijk iets veranderen in de periode 2020-2030? Of is dat wishful thinking?

Ga naar podcast
De Schrijvende Machine: GPT-3, GPT-4, DALL-E

De Schrijvende Machine: GPT-3, GPT-4, DALL-E

Tekstgenererende taalmodellen, waarom is dat in hemelsnaam interessant? Wat voor soort teksten kunnen dit soort systemen schrijven? Wat kunnen we verwachten? Kunnen dit soort systemen echt ook afbeeldingen maken? Krijgen we een tsunami aan nepnieuws? Of een tsunami aan creatieve opties? 

Wat is GPT-3? Wat kan GPT-3? Wat kan GPT-3 niet? Blinkt GPT-3 ergens in uit? Wat zijn de zwaktes van GPT-3? Wat zijn de 'onverwachte' dingen? Wat zijn de risico's van het gebruik van GPT-3? Wat kunnen we verwachten van GPT-4?

Ga naar podcast
Bright.nl: vol van vernieuwing

Bright.nl: vol van vernieuwing

Deze keer een interview met Erwin van der Zande van Bright.nl. Over de impact van nieuwe technologie. Over de donkere kant van sociale media en het internet. Over de macht van grote technologiebedrijven en de bijbehorende, toekomstige wetgeving.

Maar ook over oprecht enthousiasme voor nieuwe technologie en de succesfactoren van Bright op sociale media. Over "de zoveelste telefoon met iets betere specificaties", de toekomst van media en de toekomst van Bright.nl.

Ga naar podcast