Listening to the future podcast is een podcast waarin ik experts uit de digitale wereld interview. Samen proberen we nieuwe ontwikkelingen te zien, te duiden en te voorzien van context. Mét optimisme én af en toe een kritische blik. Hoe ziet de toekomst eruit door de lens van digitale technologie? Dat hoor je in deze podcast.

Eerdere gasten: Steven van Belleghem, Daniël Verlaan, Rudy Bouma, Ben van der Burg, Lucien Engelen, Menno Lanting en Farid Tabarki.

Toekomstige gasten: Wouter van Noort (NRC), Constantijn van Oranje (Techleap) en Kees Verhoeven (Tweede kamerlid (ICT)).

Wilt u de ‘Listening to the Future’ podcast sponsoren? Dat kan; graag zelfs! Ik maak ook podcasts voor bedrijven. Vraag naar de mogelijkheden. Neem contact op met Jarno.

De toekomst van Clubhouse

De toekomst van Clubhouse

Je hebt er vast wel van gehoord de afgelopen weken: Clubhouse! Bij de app Clubhouse staat audio centraal. De app is in korte tijd SUPER populair geworden. Reden om eens scherp te kijken naar Clubhouse.

Wat is Clubhouse? Waarom is het zo succesvol? Wat zijn de kansen van Clubhouse? Wat zijn de nadelen en bedreigingen? Wat zijn toekomstige verdienmodellen (voor Clubhouse en voor de gebruiker)? Wat is de toekomst van Clubhouse?

Ga naar podcast
Constantijn van Oranje: Techleap en Scale-ups

Constantijn van Oranje: Techleap en Scale-ups

Constantijn van Oranje is special envoy bij Techleap.nl, dé accelerator voor het Tech-ecosysteem in Nederland. Zijn missie is om van Nederland een ‘unicorn nation’ te maken.

Wat doet Techleap? Er zijn al zoveel partijen die zich bezighouden met startups en scaleups: Wat voegt Techleap daaraan toe? Speelt Nederland überhaupt wel een rol op het startup-wereldtoneel?

Ga naar podcast
Kees Verhoeven (D66): Big tech, nepnieuws, politiek en algoritmes

Kees Verhoeven (D66): Big tech, nepnieuws, politiek en algoritmes

Is het echt zo beroerd gesteld met het kennisniveau rondom digitalisering van eerste- en tweedekamerleden? Een Ministerie van digitale zaken, is dat een goed idee? Technologiebedrijven hebben inmiddels een grote maatschappelijke machtspositie: kunnen we daar iets aan doen?

Het budget van de autoriteit persoonsgegevens is enorm verhoogd. Waarom? En waarom heeft het zo lang geduurd? Bij het “systeem risico indicatie” (Syri) en de toeslagenaffaire en bleek dat algoritmes een belangrijke rol hadden in het discrimineren van Nederlanders. Hebben politici geleerd van deze fout?

Ga naar podcast
Verandering van tijdperk: Wouter van Noort (NRC)

Verandering van tijdperk: Wouter van Noort (NRC)

Interview met Wouter van Noort (NRC) over transitie, kanteling, corona, technologie, systeemdenken, de Nederlandse journalist, klimaat, veranderende steden en decentralisatie.

Hoe ziet de wereld er over 2 jaar uit? Zijn we dan uit het corona-gedoe? En hoe zit dat nou met die beloofde ‘reset’ van de wereld? Gaat er echt wezenlijk iets veranderen in de periode 2020-2030? Of is dat wishful thinking?

Ga naar podcast
De Schrijvende Machine: GPT-3, GPT-4, DALL-E

De Schrijvende Machine: GPT-3, GPT-4, DALL-E

Tekstgenererende taalmodellen, waarom is dat in hemelsnaam interessant? Wat voor soort teksten kunnen dit soort systemen schrijven? Wat kunnen we verwachten? Kunnen dit soort systemen echt ook afbeeldingen maken? Krijgen we een tsunami aan nepnieuws? Of een tsunami aan creatieve opties? 

Wat is GPT-3? Wat kan GPT-3? Wat kan GPT-3 niet? Blinkt GPT-3 ergens in uit? Wat zijn de zwaktes van GPT-3? Wat zijn de 'onverwachte' dingen? Wat zijn de risico's van het gebruik van GPT-3? Wat kunnen we verwachten van GPT-4?

Ga naar podcast
Bright.nl: vol van vernieuwing

Bright.nl: vol van vernieuwing

Deze keer een interview met Erwin van der Zande van Bright.nl. Over de impact van nieuwe technologie. Over de donkere kant van sociale media en het internet. Over de macht van grote technologiebedrijven en de bijbehorende, toekomstige wetgeving.

Maar ook over oprecht enthousiasme voor nieuwe technologie en de succesfactoren van Bright op sociale media. Over "de zoveelste telefoon met iets betere specificaties", de toekomst van media en de toekomst van Bright.nl.

Ga naar podcast
Een goed gesprek over spraaktechnologie

Een goed gesprek over spraaktechnologie

Wat zijn de huidige usecases van spraaktechnologie? Waarom ervaren sommige mensen vriendschapsgevoelens in contact met hun digitale assistent. En: is dat erg?  Welke (sociale) vaardigheden kunnen we verliezen bij langdurig gebruik van spraaktechnologie?  Wat zijn de risico’s wanneer digitale assistenten hele simpele antwoorden geven op heel complexe vragen?

Door spraaktechnologie wordt veel ‘praktische jeuk’ weggenomen in je dagelijkse routine. … Is dat wel okee? Welke ziektes kunnen gediagnosticeerd worden op basis van onze stem? Krijgen we bij een sollicitatiegesprek, politieverhoor of functioneringsgesprek een kastje op tafel dat onze emoties en nervositeit meet? Hoe kan de opkomst van spraaktechnologie in goede banen worden geleid?

Ga naar podcast
De Digitale Dokter: kunstmatige intelligentie in de zorg.

De Digitale Dokter: kunstmatige intelligentie in de zorg.

Hoe gaat kunstmatige intelligentie helpen om de zorg te verbeteren? Wordt software onze digitale dokter? Wanneer kunnen we deze slimme software vertrouwen? Wat laten we software doen en wat moet de mens blijven doen? 

Gaat een digitale avatar ons in de toekomst vertellen dat we ziek zijn? Welke voorspellingen zijn nu al mogelijk met kunstmatig intelligente software? Wat kunnen we sowieso verwachten? Welke ethische vragen komen hierbij om de hoek kijken?

Ga naar podcast
Rudy Bouma: Desinformatie, Nepnieuws en de Journalistiek

Rudy Bouma: Desinformatie, Nepnieuws en de Journalistiek

Met Rudy Bouma van Nieuwsuur over desinformatie, hoaxes, journalistiek, sociale media algoritmes, nepnieuws, deepfakes, samenzweringstheorieën, MH-17, Trump, corona, Bellingcat en trollen. Listening to the future: is die somber of optimistisch? Wat zijn voorbeelden van desinformatie in Nederland?

Ondermijnt Desinformatie de democratie? Zijn journalisten in staat deepfakes te herkennen? Doen technologiebedrijven genoeg tegen deepfakes? Moeten politieke advertenties op Facebook en Twitter verboden worden? Is de Corona-crisis een kans voor de traditionele journalistiek, of niet? Worden journalisten in Nederland ook steeds meer als “The enemy of the people” gezien? Is desinformatie wel te bestrijden?

Ga naar podcast
Picture Perfect, de smartphone generatie

Picture Perfect, de smartphone generatie

Wat is de smartphone generatie? Wat zijn de voordelen van smartphonegebruik voor tieners? Welke nadelen zijn het meest prominent? Staat de smartphone in de weg van zelf-acceptatie? Is het leven van tieners openbaar of afgeschermd? Of beide? Is de smartphone een middel om je eigen identiteit te zoeken en te vinden of vooral een kracht waardoor iedereen juist op elkaar wil lijken?

Wat moeten technologiebedrijven doen tegen verslaving? Hoe anders is deze ten opzichte van vorige generaties?

Ga naar podcast
Cloud-AI-Edge-Quantum-Future

Cloud-AI-Edge-Quantum-Future

Luister naar de toekomst: Wat gaat de impact van cloud, AI, Quantum computing en edge technology zijn? Waarom is er zoveel ‘buzz’ rondom Edge computing? Er komt steeds meer artificial intelligence in “the edge”? Wat zijn daarvan de voorbeelden?

Wat is IoT 2.0? Hoe gaat het met IBM Watson? Waarom zijn artificial intelligence en Quantum Computing zo'n goed huwelijk?  Wat is “Quantum computing as a service” en voor welke problemen kun je dat gebruiken?

Ga naar podcast
Daniël Verlaan weet jouw wachtwoord

Daniël Verlaan weet jouw wachtwoord

Wat is de donkere kant van het internet? Welke vormen van cybercrime zijn er? Moet je banger zijn dat je word gehackt door een criminele groepering of door je slimme neef? Wat zijn de minst bekende, maar meest impactvolle, cybercrime technieken? Hoe voorkom je dat je gehackt wordt of slachtoffer van cybercriminaliteit?

Is hetgeen politie en justitie doen rondom cybercriminaliteit, bestrijding online kindermisbruik en oplichting niet een druppel op een gloeiende plaat? Komt er een moment dat we als consument geen keuze meer hebben tussen een dom of slim apparaat en dat onze privacy en online veiligheid permanent onder druk komen te staan?

Ga naar podcast
Digital Humans & Soul Machines

Digital Humans & Soul Machines

What is a digital human? Why would anyone need one at any given point in time? What are the most common usecases for the digital human? How autonomously can the digital humans have a conversation?

What moral questions does this technological development raise? Which jobs are digital humans going to take over from us?

Ga naar podcast
Verdieping in kunstmatige intelligentie

Verdieping in kunstmatige intelligentie

Welke opwindende trends zijn er op het gebied van kunstmatige intelligentie? Wat zijn de buzzwords en is dat terecht?

Komt er algemene kunstmatige intelligentie? Is unsupervised learning echt de volgende golf van innovatie in het AI domein? Wat is transfer learning en waarom is dat zinnig om te weten? Wat is alle opwinding rondom 'TinyML'? Gaat kunstmatige intelligentie gezond verstand krijgen? Gaan we van big data naar small data? Wat zijn de verbeteringen in AI Hardware, chips? Wat zijn de beperkingen van Deep learning? Wat is de toekomst van kunstmatige intelligentie? Wat kunnen we verwachten in 2030?

Ga naar podcast
Martijn Arets Platformeconomie podcast

Martijn Arets Platformeconomie podcast

Wat gebeurt er in de platformeconomie? Waarin verschilt de platformeconomie van de kluseconomie? Wat doen de grootste bedrijven en wat is hun impact op de traditionele economie? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Hoe voorkomen we dat platformwerkers worden behandeld als robot?

En hoe voorkomen we algoritmisch management? Wat zijn de schadelijke effecten van het “winner takes all” effect? En hoe ontwikkelt deze technologische trend zich richting de toekomst?

Ga naar podcast
Toekomst van Synthetische Media

Toekomst van Synthetische Media

Synthetische media zijn verschillende media, zoals foto’s, video's, teksten of geluidsfragmenten, die zijn gecreëerd of gemodificeerd door kunstmatig intelligente (AI) software. Dit soort AI-software kan realistische voorbeelden maken of bestaande media dermate aanpassen, dat er geheel nieuwe media ontstaan. Wat zijn huidige toepassingen en de toekomstscenario's? In deze podcast krijg je duiding, uitleg en een blik in de toekomst van synthetische media. Een verrassende kijk op de toekomst van contentcreatie.

"...what happens when the cost of creating high quality content goes to zero?"  Dat hoor je in deze podcast

Ga naar podcast
Post-Truth en Samenzweringstheorieen

Post-Truth en Samenzweringstheorieen

Samenzweringstheorieën zijn van alle tijden. Waarom is het in 2020 zo groot geworden? Trump? Corona? 5G? Welke samenzweringstheorieën bleken achteraf toch waar te zijn?Wat zijn de meest populaire samenzweringstheorieën wereldwijd op dit moment?

Wat is QAnon? Waarom is het belangrijk om dat te weten? Zijn we als samenleving reddeloos verloren? Overgeleverd aan een wereld van 'culture wars' en gepolariseerde meningsverschillen? Wat verstaan we onder de noemer “Post Truth”? En verblijven we in 2030 in een "Post Reality" samenleving?

Ga naar podcast
5G Kans of Bedreiging?

5G Kans of Bedreiging?

Wat is 5G? Wat is de status van deze technologie wereld wijd? Waarom ligt 5G politiek zo gevoelig? Is 5G gevaarlijk? Is het ongezond? Hoe gaat deze technologie in de toekomst zich ontwikkelen?

Wat wordt er in de toekomst mogelijk door 5G? Hoe gaan we ons leven anders inrichten door 5G? Wat doet Amerika? Wat doet China? Spioneert Huawei?

Ga naar podcast
Wat is QAnon? Is het gevaarlijk? Is het belangrijk?

Wat is QAnon? Is het gevaarlijk? Is het belangrijk?

Wat is samenzweringstheorie QAnon? Is het gevaarlijk?

En waarom is deze samenzweringstheorie zo populair? Wat behelst het? Wat is waar? En wat niet?

Ga naar podcast
De digitale ideeënmachine

De digitale ideeënmachine

Kunstmatig intelligente software als ideeënmachine, hoe zit dat? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) in 2020? Hoe ontwikkelen AI en ML zich in de toekomst? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van creatieve machines? GPT-3 is een nieuw taalmodel van OpenAI, waarom is dat zo vernieuwend?

De volgende AI golf is die van de digitale creatieve assistent, hoe zit dat? AI maakt muziek, schrijft teksten en visuele beelden. Zijn we in 2030 allemaal digitale kunstenaar?

Ga naar podcast
Jeroen Tas Philips Podcast

Jeroen Tas Philips Podcast

In deze episode interviewt Jarno Duursma de Chief Innovation and Strategy Officer bij Royal Philips, Jeroen Tas.

Onderwerp: Digitale Gezondheidszorg in 2040. Artificial Intelligence, Telehealth. M-Health, Sensor technology, COVID-19, eHealth.

Ga naar podcast
De vloeibare samenleving – Farid Tabarki

De vloeibare samenleving – Farid Tabarki

Wat is de vloeibare samenleving? Wat zien we daarvan terug in het corona-tijdperk? Treedt er versnelling op of doen we juist een stap terug?

Hoe beweeg je je als bedrijf richting die vloeibare samenleving? Welke onderliggende trends zijn er zichtbaar?

Ga naar podcast
Digital Health Lucien Engelen

Digital Health Lucien Engelen

What is the impact of the corona pandemic on the digitization of healthcare?

Is corona an accelerator? There is increasing demand for remote care and the sharing of data, how is this progressing?

Ga naar podcast
Digitale transformatie en leiderschap – Menno Lanting

Digitale transformatie en leiderschap – Menno Lanting

Wat zijn de do’s and dont's van digitale transformatie tijdens de huidige crisis?

Menno Lanting geldt als dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op leiderschap, innovatie en hoe wij werken.

Ga naar podcast
Oneindig creatieve machines

Oneindig creatieve machines

Kunnen computers creatief zijn? Wat zijn synthetische media? Wat zijn de mogelijkheden van generative adversarial networks? Gaan machines ons helpen nieuwe medicijnen te vinden?

Bestaat er zoiets als een geautomatiseerde creativiteit? Waarom worden synthetische media ook wel de vierde mediarevolutie genoemd?

Ga naar podcast