Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

Een ietwat ongebruikelijke, maar zeer waardevolle podcast-aflevering. Wanneer je zuinig bent op je privacy, je persoonlijke levenssfeer en je digitale burgerrechten, dan luister je deze podcast. In een notendop: De mogelijke Nederlandse route naar massasurveillance en de aantasting van onze (digitale) burgerrechten. Het woord ‘massasurveillance’ lijkt overdreven, maar dit zijn de woorden van het instituut Autoriteit Persoonsgegevens.

Mag ik even in je telefoon kijken?

Onze Nederlandse overheid verzamelt namelijk steeds meer data van ons burgers en koppelt databases aan elkaar, met alle nadelen en risico’s van dien. We gaan bijvoorbeeld te maken krijgen met de ‘wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden’ (WGS).  Een saaie naam, maar een wet met verstrekkende gevolgen. Overheid en private partijen krijgen met deze wet ruime bevoegdheden om persoonsgegevens met elkaar te delen. Een makkelijk te beredeneren risico is dat burgers op ‘het verkeerde lijstje terechtkomen’ en zo in de verdrukking komen. Denk: toeslagenaffaire en 1115 uit huis geplaatste kinderen.  Hoe zit het met geautomatiseerde besluitvorming en het recht dat je onschuldig bent ‘totdat het tegendeel bewezen is’? Waarom is het überhaupt slim om als burger waakzaam te zijn? We leggen het uit.

En hoe zit het met de vernieuwde belangstelling voor de ‘wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten’? Waarom is er zoveel kritiek op de WIV? Wat is er aan de hand?

Europese digitale identiteit?
En hoe zit het met de toekomstige Europese digitale identiteit? De coronacrisis als “9/11 moment” voor de invoering van een Europees digitaal ID-bewijs? Een toekomstig platform voor digitalisering van identiteits- en gezondheidsgegevens? Het leek ooit een vergezochte hersenspinsel, maar het lijkt gewoon werkelijkheid te worden?

Help ons
Luister, wik en weeg en help mee om bewustzijn rondom dit thema te vergroten. Deel deze podcast op Twitter, word lid van Bits of Freedom en Privacy First en mail eerste kamerleden over de WSG.  Help ons om de onze privacy en burgerrechten te beschermen. Want wat weg is weg en you don’t know what you got .. till it’s gone.

Over Kees Verhoeven
Kees Verhoeven was tussen 2010 en 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij staat bekend om zijn inzet voor privacy en een betere digitale overheid. Hij is oprichter van bureau Digitale Zaken: Voor een menselijke samenleving in het digitale tijdperk

Over de podcast
“Listening to the Future” is de podcast van Jarno Duursma. Technologie-expert, publicist en spreker op het gebied van digitale technologie. In deze podcast kijkt hij samen met een gast naar de toekomst.

  • Luister ook de eerdere 53 afleveringen van Jarno. Allemaal met liefde gemaakt.
  • Abonneer je op de nieuwsbrief van Jarno.
  • Laat een 5 ster review achter op de podcast waar je dat kunt doen, dank!
  • ABONNEER JE OP DEZE PODCAST VIA APPLE OF SPOTIFY.

Opname: 11 april 2022

Luister naar 3 gerelateerde podcastafleveringen van de ‘listening to the future’ podcast.

— Data en de post-corona-samenleving. 
— Big tech, nepnieuws, politiek en algoritmes.
— Podcast: ethische grenzen van technologie.