“Listening to the Future” is de podcast van Jarno Duursma, een Nederlandse technologie-expert, publicist, trendwatcher en spreker op het gebied van digitale technologie. In deze podcast kijkt hij samen met een gast naar de toekomst, door de lens van digitale technologie. Check ook zijn blogs, boeken en lezingen. Abonneer je op de podcast via de button in de header.
Kees Verhoeven
Is het echt zo beroerd gesteld met het kennisniveau rondom digitalisering van eerste- en tweedekamerleden? Een Ministerie van digitale zaken, is dat een goed idee? Technologiebedrijven hebben inmiddels een grote maatschappelijke machtspositie: kunnen we daar iets aan doen? De algemene verordening gegevens bescherming (AVG) is dat een succesvol project of niet? En wat te denken van de sleepwet oftewel de WIV, de “wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten”? En gaan de “digital services act” en de “digital market act” ons beschermen?
Technologie is ongrijpbaar, abstract en gedeeltelijk onzichtbaar. En grensoverschrijdend. Daarom is het voor de politiek best lastig geweest in de afgelopen jaren om er grip op te krijgen.
Kees schreef het “aanvalsplan desinformatie”, waarom is dat nodig? Het budget van de autoriteit persoonsgegevens is enorm verhoogd. Waarom? En waarom heeft het zo lang geduurd? Bij het “systeem risico indicatie” (Syri) en de toeslagenaffaire en bleek dat algoritmes een belangrijke rol hadden in het discrimineren van Nederlanders. Hebben politici geleerd van deze fout? Of is een kansloos leerproces? Een Ministerie van digitale zaken lijkt een goed idee, maar is dat ook zo? Wat vind Kees Verhoeven goed gelukt, wat had hij graag anders gezien en wat waren in Den Haag zijn grootste teleurstellingen?
Over Kees
Kees Verhoeven is een Nederlands politicus van D66. Sinds 17 juni 2010 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Verhoeven is een voormalig directeur van MKB-Amsterdam. In de Kamer heeft Verhoeven de portefeuille Europa, inlichtingendiensten, ICT, privacy en cyberveiligheid, marktordening en mededinging.
Bedrijven en overheid krijgt er meer macht door technologie, ten koste van burgers.