In de toekomst?
Wat ook een van de nadelen is: we maken kennis met een extreem slimme digitale assistent die op sommige gebieden menselijke cognitie overtreft. GPT-4 is nog beter dan GPT-3.5. Waar zal deze software zich over vijf of tien jaar bevinden? Wat kan de software dan? Wat zal de (ontwrichtende) impact zijn van een slimme cognitieve assistent? Het is belangrijk om na te denken over de nadelen wanneer een commercieel AI-systeem tien of twintig keer intelligenter is dan wij mensen. Dat klinkt als science fiction, maar is de realiteit.
Makkelijk is niet altijd het beste
Ook is het belangrijk om te beseffen dat bij het gebruik van ChatGPT een gemakkelijke en snelle oplossing niet altijd de beste keuze is. Hoewel deze slimme assistent ons kan helpen bij het vergaren van kennis en het schrijven van teksten, is het kunnen integreren van deze kennis een heel ander verhaal.
Als auteur van meerdere boeken en rapporten ken ik het schrijfproces, dat veel meer omvat dan alleen maar losjes wat woorden op papier zetten. Het vereist denken, begrip, het leggen van verbanden en het kunnen uitdrukken van emoties en gedachten. Door het schrijven van een boek of artikel, verdiepen we ons in een onderwerp en maken we het ons eigen, waardoor we uiteindelijk experts worden op dat gebied. Je ‘owned’ uiteindelijk een onderwerp om het maar even modern te zeggen.
Het schrijfproces kan daarbij ook bijdragen aan persoonlijke groei doordat we ons innerlijke zelf verbinden met de buitenwereld en nieuwe verbanden leggen. Schrijven helpt je om je binnenwereld te vergroten en zelf betekenis te creëren. Je moet je eigen gedachten en visie verwoorden. Je moet weten wat je zelf vindt en dan pas kun je het naar buiten brengen. En je moet je ook kunnen inleven in de denkwijze van een ander. Het is niet alleen een kwestie van contact maken met jezelf, maar ook met de wereld om je heen. Je wikt, weegt, twijfelt, voelt, proeft, schrijft, schrapt, denkt, voelt en fantaseert. Zo maak je contact met jezelf. Schrijven = persoonlijke groei. Wanneer je zoiets doet dan weet je: kunstmatige intelligentie en menselijke intelligentie zijn echt niet hetzelfde.