Spreker ChatGPT

 • Jij werkt misschien al met ChatGPT of je hebt er in ieder geval over gehoord.
 • Jij wilt er meer over weten, bijvoorbeeld hoe je het slim kunt inzetten.
 • Je zoekt een spreker die een inspirerend verhaal over ChatGPT kan vertellen

Ben jij dit? Lees dan verder! (of vraag gelijk een vrijblijvende offerte aan)

Sinds de opkomst van ChatGPT is het duidelijk: we gaan samenwerken met kunstmatig intelligente software. Een kickstart voor onze creativiteit en productiviteit. De prijs van cognitieve assistentie gaat enorm dalen de komende jaren.

Bij deze lezing zitten mensen op het puntje van hun stoel. Een evenwichtig verhaal over de nieuwe golf van kunstmatige intelligentie: generatieve AI.

 • Het is de meest geboekte lezing van 2023.
 • Hoog beoordeeld; bezoekers gaven deze lezing recent nog een 9,2!

Waarom Jarno Duursma als spreker over ChatGPT?

 • Ik volg het onderwerp ‘synthetische media‘ (waaronder deepfakes, ChatGPT en Dall-E) als sinds 2017.
 • Ik heb een boek over de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie geschreven: De Digitale Butler.
 • Ik heb in 2019 een rapport geschreven over dit onderwerp, genaamd ‘Machines met verbeeldingskracht, een kunstmatige realiteit’.
 • Ik heb in 2019 een rapport geschreven over de donkere kant van deze technologie. (deepfakes).
 • Ik ben in de afgelopen jaren veelvuldig in de nationale media geweest om hierover te vertellen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een interactieve website waar je gebruik kunt maken van een slimme schrijvende assistent. Deze software kan tekst produceren op basis van vragen en opdrachten. Het systeem heeft vele mogelijkheden: antwoorden op vragen met uitleg, genereren van een inhoudsopgave, herschrijven van tekst, samenvatten van tekst, schrijven van instructies, genereren en verbeteren van computercode, maken van sommen, schrijven van songteksten, verzinnen van verhalen, verzinnen van advertentieteksten en payoffs, maken van een opzet voor beleidsstukken en opinieartikelen, en schrijven van tekst voor websites, folders en flyers. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Software wordt onze creatieve en cognitieve assistent. Een oneindige ideënmachine. ChatGPT zal je werk als kenniswerker, zoals een grafisch ontwerper, schrijver, vertaler, journalist, marketeer, communicatie adviseur of media professional, beïnvloeden.

Zoals ik schrijf in mijn boek “De digitale butler” en mijn rapport “Machines met verbeeldingskracht”, versterkt kunstmatige intelligentie onze vaardigheden, inclusief creativiteit. Banen zullen niet verdwijnen, maar er zal wel verandering komen in het kenniswerk. ChatGPT is een productiviteitstool en ideeënversneller die het werk sneller, efficiënter en (gedeeltelijk) creatiever maakt.

Kunstmatige intelligentie als assistent

Slimme software maakt teksten, afbeeldingen, video’s muziek, stemmen, deepfakes.. de mogelijkheden zijn eindeloos. Welke kansen ontstaan er in het tijdperk van synthetische media? Hoe ziet de toekomst er uit? En welke ethische vragen moeten we onszelf stellen? Dat hoor je in deze presentatie.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van generatieve AI, zoals ChatGPT, Dall-E en Midjourney en hoe deze software ons kan helpen bij het genereren van nieuwe ideeën en teksten? Dan is deze presentatie over generatieve AI iets voor jou.

“ChatGPT is de sensatie van 2023. Grote delen van de wereldbevolking snappen opeens de kracht van kunstmatige intelligentie. Het is te vergelijken met de introductie van de iPhone.” Jarno Duursma

Met generatieve AI-software kun je op basis van bestaande voorbeelden nieuwe en unieke ideeën genereren. De software heeft een soort verbeeldingskracht waarmee ze foto’s, video’s, teksten of geluidsfragmenten kan creëren die niet letterlijk een kopie zijn, maar nieuwe variaties op bestaande ideeën. Zo wordt AI een echte ideeënmachine.

Synthetische media

Synthetische media zijn media die gecreëerd of gemodificeerd zijn door kunstmatig intelligente software. Denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van gezichten in video’s, het namaken van een stem, het verwijderen van objecten uit video’s of het creëren van hele nieuwe teksten. Deepfakes zijn een bekend voorbeeld van synthetische media.

Met de opkomst van synthetische media komen er steeds meer creatieve mogelijkheden binnen handbereik. AI-software wordt onze creatieve assistent, die ons kan helpen bij het schrijven van nieuwe teksten, het componeren van muziek of het voorstellen van persoonlijke reacties op e-mails. Ook kan deze software ons inspireren tijdens het webdesign of helemaal nieuwe afbeeldingen creëren met een druk op de knop.

Wat zijn toekomstige toepassingen van ChatGPT?

Wat in de toekomst sowieso gaat gebeuren is dat je ChatGPT kunt vragen om te reflecteren op afbeeldingen (“wat is er opvallend aan deze foto?”) en dat het systeem zonder internetverbinding op je laptop en telefoon kan draaien. Ook zal het op korte termijn gekoppeld worden aan het internet zodat je ook actuele informatie kunt raadplegen. Op moment van schrijven ondersteunt ChatGPT informatie tot en met 2021. ChatGPT krijgt een breed scala van geïntegreerde apps die we kennen van het internet zoals Instacart en Expedia, die direct door het systeem gebruikt gaan worden, zonder dat je er expliciet om hoeft te vragen. Een netwerk van externe apps en plugins. Een nieuw soort internet dus.

Inhoud van de lezing:

 • Wat zijn synthetische media?
 • Wat kan er al met kunstmatige intelligentie?
 • Wat kun je met ChatGPT?
 • Wat zijn voorbeelden van gebruik? Wat zijn de kansen?
 • Hoe kun je ChatGPT voor jou laten werken?
 • Welke andere voorbeelden van synthetische media zijn er?
 • Welke ethische vragen ontstaan er?
 • Wat kun je met Dall-E, Midjourney, Whisper, Codex, CoPilot en andere generatieve software?
 • Wat gaat de invloed zijn op ons werk?
 • Waarom zou je niet moeten gebruiken? Hoe behoud je het menselijke in je werk?

Vraag via de knop hieronder een lezing aan over ChatGPT en creatieve machines.

Wat klanten zeggen

"Spreken over nieuwe technologie is een vak apart. Je moet écht weten waarover je het hebt, en dat tegelijkertijd toegankelijk kunnen uitleggen. Jarno heeft dat vak echt onder controle en doet dat met een heerlijke guy-next-door mentaliteit. Een genot om naar te kijken en te luisteren!"
Martijn Aslander
Spreker, Auteur.
Martijn Aslander
"Jarno zorgt met aanstekelijke energie en een enorme informatiedichtheid voor een interactieve presentatie die iedereen boeiend vindt. Hij vertelt je alles over de actuele ontwikkelingen en licht ook de risico's toe. Jarno vult de zaal met kennis en energie en is bovenal een zeer prettig persoon om mee samen te werken."
Marijke Roskam
Professioneel Dagvoorzitter
Marijke Roskam

Spreker ChatGPT

Wat zijn de toekomstige use cases voor ChatGPT? Lees hier mijn blog.

Wat zijn goede tekstcommando’s die je voor ChatGPT kunt gebruiken? Lees het hier.