‘Dit gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden’
Kunstmatige intelligentie verschaft ons compleet nieuwe inzichten in het gesproken woord. In de snelheid van spreken, volume, pauzes, klemtoon, dialect en vocabulaire zit informatie verborgen over ons gedrag, identiteit, emoties, uiterlijk en (mentale) gezondheid. Wat ons oor niet hoort, kan kunstmatige intelligentie wel oppikken. Slimme AI-machines kunnen ook inmiddels een beeld creëren van iemands uiterlijk. Steeds meer bedrijven ontdekken de commerciële waarde van dergelijke biometrische data en proberen die te bemachtigen. Wanneer we telefonisch contact hebben met verzekeraars, banken of overheidsorganisaties horen we vaak: ‘Dit gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden.’ Bedenk dan dat deze opnames soms worden gebruikt om mensen te trainen, maar meestal zal het gaan om het trainen van AI-systemen, bijvoorbeeld in het herkennen van emoties. Hetzelfde geldt voor het groeiende aantal apparaten met stembesturing: slimme speakers, slimme apps en smartphones.
Alzheimer
Amazon, eigenaar van Alexa, heeft vorig jaar patent aangevraagd voor een technologie waarmee persoonlijke eigenschappen kunnen worden bepaald op basis van iemands stem. Denk aan identiteit (geslacht, leeftijd, etniciteit), gezondheid (keelpijn, verkoudheid), maar ook emoties als vreugde, woede, verdriet, angst, verveling en stress. De digitale Alexa-assistent van de toekomst kan dus aan onze stem onze gemoedstoestand ‘aflezen’. Dit soort systemen zullen dan ook steeds empathischer reageren, omdat ze weten hoe u zich voelt.
Gezondheid
Op termijn zullen ze ook de eerste tekenen van een verslechterende gezondheid kunnen herkennen. Zo blijkt de stem bijvoorbeeld een goede voorspeller te zijn van posttraumatische stressstoornis. Mensen met Alzheimer hebben moeite met het vinden van woorden, laten langere pauzes vallen en twijfelen meer. Het bedrijf Winterlight heeft nu een systeem ontwikkeld om in een vroeg stadium de hersenziekte te detecteren op basis van (Engelstalige) spraak. Ook Parkinson kan zo waarschijnlijk ooit worden opgespoord met behulp van stemanalyse-software.
Dat is een enorme winst, zowel financieel als medisch. Want hoe eerder een ziekte wordt gedetecteerd, hoe effectiever de behandeling zal zijn. In de toekomst zouden sommige diagnoses gewoon vanuit huis gemaakt kunnen worden met behulp van stemanalyse: snel, makkelijk en goedkoop.