Corona Podcast Special
PS: Check hier mijn nieuwe webinar: De kracht van technologie in tijden van corona.
Wat is de huidige en toekomstige impact van corona?
Beste mensen, het zijn bijzondere tijden. We zitten midden in de crisis veroorzaakt door corona.
Een zwarte zwaan die zomaar uit het niets kwam aanvliegen. Met een grote wereldwijde impact. Er gebeuren dagelijks dingen die een maand geleden onvoorstelbaar waren. Beurzen kelderen, grenzen gaat dicht en mensen hamsteren boodschappen. We werken massaal thuis en geven thuis onderwijs.
In deze podcast hoor je 21 visies op de huidige situatie en op de toekomst. Wat is de impact van corona op dit moment en wat gaat deze zijn in de toekomst? Wat is tijdelijk en wat is blijvend?
Ik heb 21 mensen gevraagd om een audio bericht in te spreken van maximaal 3 minuten via WhatsApp. Ze geven antwoorden op de vraag: wie ben je, wat doe je, wat is de huidige en de toekomstige impact van corona? Ik voorzie iedere invalshoek van kort commentaar of een bespiegeling.
Doel van deze podcast is om elkaars gedachten aan te scherpen, elkaars blikveld te verbreden en waar mogelijk elkaar te kunnen helpen.
Luister op Spotify Luister op Apple Podcast
Mijn 18 inzichten uit deze podcast:
- De slag naar online werken wordt gemaakt. Dit is de grootste cursus thuiswerken die de wereld ooit heeft gekend.
- Een aantal bedrijven floreert op dit moment, maar er zijn ook veel bedrijven die leven in grote onzekerheid omdat hun omzet is geminimaliseerd en de toekomst een economische recessie brengt.
- In de zorg wordt er heel hard gewerkt, bijvoorbeeld op de afdeling microbiologie. Daar is de werkdruk enorm toegenomen en zijn inmiddels ook de eerste collega’s besmet. Op de afdeling intensive care is het heel druk. Keuzes moeten worden gemaakt: wie komt er op de intensive care te liggen en wie niet? Toch ontstaan hier ook mogelijkheden en wordt er in een sneltreinvaart gekeken of bijvoorbeeld 3D-printen kan helpen bij het oplossen van tekorten aan (beademings-)apparatuur.
- Organisaties maken de slag naar online werken en videobellen. We moeten, we doen het, maar het gaat met vallen en opstaan.
- Opleidingsinstituten gaan ook met hun materiaal naar een online omgeving en daardoor leren we wereldwijd steeds meer digitale vaardigheden. Maar wordt dit dan het nieuwe normaal? Wat is tijdelijk en wat blijft?
- In het onderwijs moet men verplicht de overschakeling maken naar online. Daardoor komt er een grote kwaliteitsslag bij docenten en medewerkers in het onderwijs op het gebied van hun digitale vaardigheden. Maar onderwijs is meer dan alleen maar rekenen en taal. Je leert de kinderen veel meer dan alleen cognitieve vaardigheden. En is er wel aandacht genoeg voor kwetsbare kinderen die geen laptop hebben of geen goede begeleiding thuis? En hoe kwetsbaar is eigenlijk de leraar voor de klas? Niet alleen bij de griep, maar ook bij corona? En een nieuw virus?
- Voor sommige beroepen is het videobellen een uitkomst, voor anderen een surrogaat oplossing. Bijvoorbeeld bij de psycholoog. Een belangrijk aspect van een therapie is immers: het verblijven in elkaars nabijheid. Dan is er veel meer contact en juist in dat contact kunnen in een therapie hele goede dingen ontstaan.
- En nu steeds meer mensen online werken, gaan we ook op zoek naar de vraag: hoe meten we de kwaliteit van werk op afstand? Is dat gewoon een kwestie van het sturen van veel e-mails en het snel beantwoorden? Of is er nog meer? Of is het gewoon de waarheid dat heel veel zaken die productief zijn, nou eenmaal niet gemeten kunnen worden? Werk is ook: het onderling elkaar vertrouwen.
- En hoe zit dat eigenlijk met het werken op kantoor? Veel zaken die juist zo waardevol zijn, bijvoorbeeld het onderlinge contact, sparren, ideeën uitwisselen, brainwaves bespreken, het horen bij een groep, het bieden van structuur en het onderdeel uitmaken van iets veel groters dan jezelf, kun je niet uitdrukken in cijfers. Er moet dus een hele goede balans komen tussen het online werken en het fysiek werken op kantoor. Niet alles wat onzichtbaar is is waardeloos. Niet alles wat te meten is heeft waarde. Een Excelsheet met cijfers is soms schadelijker dan een lege Excel sheet.
- En de corona crisis maakt ook een kloof zichtbaar. Tussen de mensen met een uitzendcontract, een tijdelijke baan of als ZZP-er, freelance-medewerker. Deze groep is kwetsbaar. Heeft al moeite met het verkrijgen van een hypotheek, het kunnen kopen van een huis en de daarbij behorende andere groei-aspecten van het leven. Er is een kloof tussen hen en de mensen met een vast contract. Zij genieten op dit moment niet alleen van een relatief beter salaris, maar ook van de veiligheid en vastigheid van zo’n dienstverband. De kwetsbare groep heeft vaak ook niet de financiële middelen om langdurig zonder inkomen te zitten. Zij hebben onvoldoende kunnen sparen en krijgen daardoor relatief snel financiële stress. In Nederland is er dus een kloof tussen mensen die economisch vrijwel niet getroffen worden door het coronavirus, en de mensen wiens leven op dit moment bestaat uit grote financiële zorgen. Laten we kijken of wij deze kwetsbare groep in de toekomst meer binnenboord kunnen halen.
- De handel en koers in bitcoin was de afgelopen periode een achtbaan. De koers duikelde naar beneden. Waarschijnlijk niet omdat duizenden mensen tegelijkertijd thuis al hun bitcoin aan het verkopen waren, maar wellicht door een aantal grote spelers die paniek maakten op de markt en op een later moment, bij een lagere koers, gaan inkopen. Mensen die handelen in aandelen en cryptovaluta vergeten nog wel eens de menselijke emotie die gepaard gaan bij het handelen. Hopelijk leren ze iets van deze koersduikeling.
- Technologiebedrijven zitten ondertussen ook niet stil, kunstmatige intelligentie wordt ingezet, supercomputers worden beschikbaar gesteld en chatbots geven burgers advies. Technologie wordt weer gezien als positieve, sterke kracht. We beseffen weer wat technologie voor ons kan doen.
- Omdat alle evenementen zijn geannuleerd, hebben sprekers, dagvoorzitters opeens veel meer vrije tijd. Maar geen omzet. Sommigen nemen de tijd om te schrijven aan een boek en andere merken dat hun artikelen die normaal gezien gretig aftrek vonden, minder in de belangstelling staan.
- Dat er een recessie komt, zoveel is zeker. Maar hoe diep? Sommigen verwachten harde bezuinigingen en een diepe crisis. Met sociale onrust in Nederland, maar zeker ook in de minder stabiele landen van de wereld. Misschien is de financiële crisis nog wel de meest destabiliserende factor.
- Sommige professionals noemen dit een harde reset, een systeemcrisis, een nieuw begin. Er is, door het coronavirus, aan de handrem getrokken van ons economisch systeem. Landen gaan op slot, grenzen sluiten, vliegverkeer ligt stil. Onze onderlinge verbondenheid was altijd heel waardevol, maar heeft tegelijkertijd nu een schaduwzijde. Het virus kon zich makkelijk verspreiden.
- De nadelen zijn nu al scherp zichtbaar: werkeloosheid, stress, in de toekomst de bezuinigingen op publieke diensten, meer zieke mensen, meer doden.
- We gaan niet terug naar normaal. Pre-corona komt niet meer terug. Net zoals de wereld is veranderd na 11 september 2001. We komen nu in een nieuwe situatie waarin we nieuwe uitgangspunten moeten formuleren.
- Veel gehoorde uitgangspunten: onderlinge solidariteit, het delen van kennis, het beschikbaar stellen van data, saamhorigheid, zorgen voor de zwakken, het kritisch kijken naar het huidige economische systeem, het kritisch kijken naar patenten, het opnieuw waarderen van de vitale beroepen en het opnieuw ontdekken van onze relatie met de natuur. Maar vooral de relatie met onszelf.
Check mijn nieuwe webinar: de kracht van technologie in tijden van corona.
Deze corona crisis gaat wereldwijd pijn doen, zoveel is zeker. Maar vrijwel alle professionals spreken de hoop uit dat wij uit deze donkere bladzijden weer onszelf opnieuw kunnen uitvinden. En dat uiteindelijk dan een betere wereld ontstaat.
Luister op Spotify Luister op Apple Podcast
Veel dank aan mijn gasten:
• Sanne Blauw, De Correspondent
• Ed Sander, Chinatalk.nl
• Geraldine Duursma, Analist UMCG medische microbiologie
• Hugo Touw, Intensivist RadboudMC
• Winand Slingenbergh, Specialist 3D printing
• Geert Ensing, Orthopedisch chirurg
• Jetse Goris, Patiëntgerichte innovatie UMCG
• Bart Breij, Vernieuwer RTV Noord
• Vivianne Bendermacher, Techionista
• Werner Duursma, Leerkracht en ICT-er Basisonderwijs
• Marco Derksen, Upstream, Marketingfacts
• Jeanet Bathoorn, Online Vrijheidsondernemer
• Floor Duursma, Psycholoog
• Djurre Das, Onderzoeker Rathenau Instituut
• Stef van der Ziel, Jetstream Livestreaming
• Roel Boer, Eigenaar Cryptovaluta-exchange
• Nicky Hekster, IBM Health Department
• Steven Van Belleghem, Internationaal spreker
• Bennie Mols, Wetenschapsjournalist
• Ronald Mulder, Organisatieadviseur, econoom
• Sander Renkema, Junction Media-bureau
• Martijn Aslander, Stand-up Filosoof
Ik heb 21 mensen gevraagd om een audio bericht in te spreken van maximaal 3 minuten via WhatsApp. Ze geven antwoorden op de vraag: wie ben je, wat doe je, wat is de huidige en de toekomstige impact van corona. Ik voorzie iedere invalshoek van kort commentaar of een bespiegeling.
Doel van deze podcast is om elkaars gedachten aan te scherpen, elkaars blikveld te verbreden en waar mogelijk elkaar te kunnen helpen.
Wil je reageren, kun je iemand helpen? Heb je een geweldig idee? Laat het met weten via info@jarnoduursma.nl of @LTTFNL op Twitter.