Spreker Deepfake geeft blik op de toekomst -ook als webinar-

 

Wat is een deepfake precies en hoe herken je het? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze samenleving? Als expert op dit vlak ben ik te boeken als spreker over deepfake.

Wie het nieuws een beetje volgt, is inmiddels bekend geraakt met het fenomeen deepfake video’s. Dit zijn gemanipuleerde nepvideo’s, gecreëerd door kunstmatig intelligente systemen. Je ziet mensen dingen doen die ze niet in werkelijkheid hebben gedaan of dingen zeggen die ze niet in werkelijkheid hebben gezegd. Barack Obama, die zich negatief uitlaat over Donald Trump, met woorden die hij nooit zelf zo heeft uitgesproken. Dat werk.

De term deepfake combineert de Engelse woorden deep en fake. Fake betekent nep, en slaat op nepinformatie die moderne generatieve AI-software kan creëren. Deze systemen creëren nieuwe digitale content zoals afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames.

De term deepfake slaat op nepinformatie die moderne AI-software kan creëren. Deze AI-systemen creëren nieuwe digitale content zoals gezichten, afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames. Nieuwe digitale content die ons bekend voorkomt, maar in feite volledig nieuwgeboren is.” Jarno Duursma

Door de opkomst van deepfake video’s moeten we op een andere manier online audiovisueel nieuws consumeren. We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren niet meer kunnen geloven.

Deepfake: Perfect Storm

Bewerkte hyperrealistische video’s waren tot voor kort voorbehouden aan de Hollywoodstudio’s. Dat is verleden tijd, want tegenwoordig zijn ze wereldwijd door iedereen te creëren op de eigen zolderkamer of met een app op je smartphone. Hierdoor liggen alle kaarten voor een ‘tsunami van nepnieuws’ op tafel en worden nepvideo’s gemakkelijk geproduceerd tegen lage kosten. Er is immers geen programmeerkennis meer nodig, omdat AI-software alle processen overneemt. Ook de distributie van dit soort video’s is super simpel via social media. Wat ook helpt bij de verspreiding: wij als mensen lezen en delen graag sappig en prikkelend nieuws. Hierdoor zijn de randvoorwaarden aanwezig voor een ‘perfect storm’. Een vloedgolf aan audiovisueel nepnieuws.

Kansen en Risico’s van Deepfake video’s

Het is belangrijk dat wij scherp zijn op de mogelijke nadelige gevolgen nu waarheid en leugen, realiteit en illusie, steeds meer met elkaar vervlochten raken. Deepfake brengt allerlei risico’s met zich mee. Denk aan chantage, identiteitsfraude, het toebrengen van reputatieschade, sociale onrust en geopolitieke spanningen.

Je kunt mensen dingen laten doen en zeggen die ze nooit gedaan en gezegd hebben. Je kunt iemands gezicht verwisselen in een diefstal video. Je kunt iemand chanteren met nep pornografisch materiaal, je kunt deepfake gebruiken voor je eigen propaganda. 

Deepfake: Replicating Reality

Deepfake creëert voor ons allemaal een nieuwe realiteit. Gelukkig zit er ook een positieve kant aan de ontwikkelingen. Kansen voor bedrijven, adverteerders, entertainers, kunstenaars, filmmakers en reclamemakers. In deze lezing bespreek ik de kansen, de uitdagingen, de risico’s, de huidige stand van zaken en de oplossingen. Het geheel verrijkt met vele voorbeelden.

Deepfake technologie wordt razendsnel beter. Het maakt mogelijk om mensen dingen te laten doen die ze niet gedaan hebben en dingen te zeggen die ze niet gezegd hebben. Dat brengt mogelijkheden, maar dus ook risico’s.

Mijn drie opublicaties over kunstmatige intelligentie.

Kenmerken van mijn lezingen

 • Energiek en inspirerend
 • Compact en prettig tempo
 • Begrijpelijk uitgelegd voor iedereen
 • Nuchter en gezond kritisch
 • Veel voorbeelden

Mijn meest recente lezingen:

 • Inspirerende online sessie voor thuiswerkende medewerkers. (Marketing)
 • Online congres over innovatie met alle stakeholders. (ICT en Publieke Dienstverlening)
 • Online medewerkersbijeenkomst over digitale transformatie. (Zakelijke Dienstverlening)
 • Europese bijeenkomst over de frontlinie van technologie en patenten. (Europees Non-profit)
 • Aftrap strategisch plan voor komende 5 jaar. (Woningbouw)
 • Aftrap Heidag management. (ICT dienstverlener)
 • Online paneldiscussie: technologie en corona. (Financiele Dienstverlening)

Boek een spreker over deepfake

Vertel mij iets over je bedrijf, je medewerkers, je relaties, je doelstelling en ik zorg voor een inspirerende, motiverende lezing. Wil je relaties samenbrengen, je medewerkers online inspireren, een aftrap doen voor een creatieve sessie, een ‘online energyboost’ geven of met het managementteam een strategisch plan maken? Vul dan het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

Wat klanten zeggen

"Voor de eerste editie van ons online digital marketing event bij Achmea heeft Jarno een lezing gegeven over synthetische media en deepfakes. Jarno brengt met veel energie de boodschap over en maakt het onderwerp erg toegankelijk, ook voor collega’s die weinig digital kennis hebben. Met behulp van sprekende voorbeelden word je helemaal meegenomen in de wereld van deze nieuwe technologie."
Kimberley van Hulst
Digital Marketeer Achmea
Kimberley van Hulst
"Jarno heeft bij de HKU een lezing verzorgd over Synthetische Media: Kunstmatige creativiteit. Jarno liet aan de hand van vele voorbeelden zien wat er in de fascinerende wereld van deepfakes allemaal mogelijk is. Interessant en beangstigend tegelijkertijd, en genoeg stof tot nadenken. Zijn lezing werd met veel enthousiasme ontvangen."
Marjoleine Gadella
Coördinator Evenementen bij HKU
Marjoleine Gadella

Recente video's

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Interview van Nieuwsuur met Jarno Duursma over de kansen en risico's van deepfake technologie.

Econoom en journalist Mathijs Bouman van het programma Nieuwsuur raadpleegt Jarno zijn deskundigheid op het gebied van Deepfake technologie.

Rapport: Deepfake

Deepfake technologie: The Infocalypse

Deepfake technologie: The Infocalypse

De term deepfake slaat op nepinformatie die moderne AI-software kan creëren. Deze AI-systemen creëren nieuwe digitale content zoals gezichten, afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames. Nieuwe digitale content die ons bekend voorkomt, maar in feite volledig nieuwgeboren is.

We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren online niet meer kunnen vertrouwen. AI-systemen maken geloofwaardige content zoals gezichten, stemmen en teksten.

Bekijk het boek Koop mijn boek