Spreker Deepfake

Lezing over Deepfake

Wie het nieuws een beetje volgt, is inmiddels bekend geraakt met het fenomeen deepfake video’s. Dit zijn gemanipuleerde nepvideo’s, gecreëerd door kunstmatig intelligente systemen. Je ziet mensen dingen doen die ze niet in werkelijkheid hebben gedaan of dingen zeggen die ze niet in werkelijkheid hebben gezegd. Barack Obama, die zich negatief uitlaat over Donald Trump, met woorden die hij nooit zelf zo heeft uitgesproken. Dat werk.

De term deepfake combineert de Engelse woorden deep en fake. Fake betekent nep, en slaat op nepinformatie die moderne generatieve AI-software kan creëren. Deze systemen creëren nieuwe digitale content zoals afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames.

De term deepfake slaat op nepinformatie die moderne AI-software kan creëren. Deze AI-systemen creëren nieuwe digitale content zoals gezichten, afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames. Nieuwe digitale content die ons bekend voorkomt, maar in feite volledig nieuwgeboren is.” Jarno Duursma

Door de opkomst van deepfake video’s moeten we op een andere manier online audiovisueel nieuws consumeren. We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren niet meer kunnen geloven.

Perfect Storm

Bewerkte hyperrealistische video’s waren tot voor kort voorbehouden aan de Hollywoodstudio’s. Dat is verleden tijd, want tegenwoordig zijn ze wereldwijd door iedereen te creëren op de eigen zolderkamer of met een app op je smartphone. Hierdoor liggen alle kaarten voor een ‘tsunami van nepnieuws’ op tafel en worden nepvideo’s gemakkelijk geproduceerd tegen lage kosten. Er is immers geen programmeerkennis meer nodig, omdat AI-software alle processen overneemt. Ook de distributie van dit soort video’s is super simpel via social media. Wat ook helpt bij de verspreiding: wij als mensen lezen en delen graag sappig en prikkelend nieuws. Hierdoor zijn de randvoorwaarden aanwezig voor een ‘perfect storm’. Een vloedgolf aan audiovisueel nepnieuws.

Kansen en Risico’s van Deepfake video’s

Het is belangrijk dat wij scherp zijn op de mogelijke nadelige gevolgen nu waarheid en leugen, realiteit en illusie, steeds meer met elkaar vervlochten raken. Deepfake brengt allerlei risico’s met zich mee. Denk aan chantage, identiteitsfraude, het toebrengen van reputatieschade, sociale onrust en geopolitieke spanningen.

Deepfake creëert voor ons allemaal een nieuwe realiteit. Gelukkig zit er ook een positieve kant aan de ontwikkelingen. Kansen voor bedrijven, adverteerders, entertainers, kunstenaars, filmmakers en reclamemakers. In deze lezing bespreek ik de kansen, de uitdagingen, de risico’s, de huidige stand van zaken en de oplossingen. Het geheel verrijkt met vele voorbeelden.

Deepfake technologie wordt razendsnel beter. Het maakt mogelijk om mensen dingen te laten doen die ze niet gedaan hebben en dingen te zeggen die ze niet gezegd hebben. Dat brengt mogelijkheden, maar dus ook risico’s.

Mijn drie opublicaties over kunstmatige intelligentie.

Kenmerken Lezing Jarno

 • Energiek en inspirerend
 • Compact en prettig tempo
 • Begrijpelijk uitgelegd voor iedereen
 • Nuchter en gezond kritisch
 • Veel voorbeelden

Mijn meest recente lezingen:

 • Inspirerende online sessie voor thuiswerkende medewerkers. (Marketing)
 • Online congres over innovatie met alle stakeholders. (ICT en Publieke Dienstverlening)
 • Online medewerkersbijeenkomst over digitale transformatie. (Zakelijke Dienstverlening)
 • Europese bijeenkomst over de frontlinie van technologie en patenten. (Europees Non-profit)
 • Aftrap strategisch plan voor komende 5 jaar. (Woningbouw)
 • Aftrap Heidag management. (ICT dienstverlener)
 • Online paneldiscussie: technologie en corona. (Financiele Dienstverlening)

Als spreker voor je (online) event.

Vertel mij iets over je bedrijf, je medewerkers, je relaties, je doelstelling en ik zorg voor een inspirerende, motiverende lezing. Wil je relaties samenbrengen, je medewerkers online inspireren, een aftrap doen voor een creatieve sessie, een ‘online energyboost’ geven of met het managementteam een strategisch plan maken? … Vul dan het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

Neem contact met mij op

"Ik heb Jarno horen spreken over Bitcoin en Blockchain op een Rabobank-evenement. Het is een van de beste uiteenzettingen die ik ooit over de basis van Bitcoin en Blockchain heb gehoord. Jarno wist de complexe materie toegankelijk te maken voor een publiek dat niet bekend is met de principes.
"
Krijn Soeteman
Tech-journalist en auteur van Cryptovaluta voor Dummies
Krijn Soeteman
"Samenwerken met Jarno ervaar ik elke keer weer als heel prettig. Ook voor Frankwatching's meest recente Conversational Commerce Event heeft Jarno actief met me meegedacht, stond hij open voor ideeën en zorgde op de dag zelf voor een sterke openings keynote. Een waardevolle aanvulling voor het programma, zowel inhoudelijk als ook in persoon."
Lindy Prins
Frankwatching
Lindy Prins

Lezing voor Thuiswerkers

Het normale kantoorleven verdwijnt door de tweede coronagolf steeds verder uit het zicht. We werken thuis. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Geen praatjes met collega’s. Niet even snel kunnen overleggen. Er is gebrek aan sociale cohesie. Aan nieuwe ideeën. En soms ook gebrek aan motivatie. We merken hoe belangrijk verbinding en relaties zijn.

Misschien helpt het om een inspirerende sessie over innovatie, technologie en verbinding te organiseren voor uw medewerkers? Een ‘energyboost‘!
Laat het me weten. Al mijn lezingen kunnen ook prima online gegeven worden. Met hetzelfde enthousiasme als bij een fysieke bijeenkomst.

Wilt u uw team inspireren? Motiveren? Weer even (online) bij elkaar brengen? Neem dan contact met me op. Ik denk graag mee.

Neem contact met mij op

Podcast Synthetische Media

Rapport: Deepfake

Deepfake technologie: The Infocalypse

Deepfake technologie: The Infocalypse

De term deepfake slaat op nepinformatie die moderne AI-software kan creëren. Deze AI-systemen creëren nieuwe digitale content zoals gezichten, afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames. Nieuwe digitale content die ons bekend voorkomt, maar in feite volledig nieuwgeboren is.

We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren online niet meer kunnen vertrouwen. AI-systemen maken geloofwaardige content zoals gezichten, stemmen en teksten.

Bekijk het boek Koop mijn boek