Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

5G: Razendsnelle communicatie, Autonome Robots, China en Spionage.

(NB: Dit artikel wordt de laatste weken veel gelezen vanwege de interesse in de theorie dat 5G-netwerken hebben bijgedragen aan de Covid-19 pandemie. Deze “Corona-5G theorie” – waarin onder andere wordt beweerd dat Covid-19 is veroorzaakt door de frequenties die worden gebruikt voor 5G – beschouw ik als volledig onjuist.) 

Interessant hoor! Al die voordelen van 5G, de nieuwe generatie mobiel internet. Maar wat zijn de 5G feiten?

Het 5G mobiele internet wordt veel sneller dan het huidige 4G; T-mobile zegt dat hun 5G netwerk straks tot 20 Gbps (gigabit per seconde) aankan. We’ll see. Waarschijnlijker is het dat we in Nederland een gemiddelde snelheid halen van 1 gigabit per seconde. In Zuid-Korea en de VS hebben ze al 5G en daar wisselen de snelheden sterk trouwens.

5G feiten

Wat is het nut van 5G? We kunnen t.z.t. eindeloos veel apparaten op 5G aansluiten, de snelheid wordt veel hoger en we kunnen alles in realtime met elkaar laten communiceren. Dat biedt enorm veel mogelijkheden, bijvoorbeeld intelligente verkeersregelsystemen die snel met elkaar kunnen communiceren (en uiteindelijk met zelfrijdende voertuigen).

Maar bijvoorbeeld ook in de landbouw: niet alleen worden beslissingen veel meer realtime en “data gedreven”, maar denk ook aan de inzet van drones en zelfrijdende tractoren.
In de stad zien we daarnaast de slimme straatverlichting, slimme prullenbakken, slimme fietspaden en het slimme riool. Chirurgen opereren op afstand omdat de weergave van data zo razendsnel wordt. Ook komen er nieuwe vormen van zorg op afstand.

Maar mag ik nog wel even uw aandacht: wereldwijd neemt de weerstand toe tegen Chinese technologiebedrijven (Huawei) die de uitrol en beheer van dit soort netwerken vaak doen.
Met Amerika voorop is er steeds meer aandacht voor de bemoeienis van de Chinese overheid op de achtergrond van 5G initiatieven. Amerika is bang dat Huawei achterdeurtjes in het 5G netwerk verstopt om te kunnen spioneren. En vergeet niet: een bedrijf als Huawei is verstrengeld met de Chinese overheid. De vraag is: willen we al onze cruciale netwerkinformatie mogelijk beschikbaar stellen aan de Chinese overheid of er Überhaupt afhankelijk van worden (in een mogelijk toekomstig conflict)? Deze vraag vind ik legitiem.

En nog een probleem betreffende de uitrol van 5G: de Nederlandse straten moeten letterlijk worden volgehangen met 5G kasten. Heel anders dan bij 4G is het bereik van 5G signalen veel kleiner: niet verder dan 250 meter. Om de 250 meter moet in de stad dus een 5G kastje hangen.. Lelijk? Of moeten we een kunstenaar vragen om toffe ontwerpen te maken?

 

En er zijn zorgen over de gezondheidsrisico’s die de elektromagnetische straling van 5G misschien veroorzaken, al zijn daar (nog) geen bewijzen voor. Agentschap Telecom werkt in samen met het RIVM om de metingen te doen. De eerste resultaten van de metingen, uitgevoerd bij 5G-testlocaties, worden voor de zomer van 2019 gepubliceerd.

En dan heb ik het nog niet eens over de schotels van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Die maken namelijk op dit moment gebruik van de ideale 3,5 Ghz-band, waar 5G ook gebruik van maakt. De MIVD (geheime dienst) gebruikt deze band om internationaal dataverkeer te onderscheppen. De activiteiten van de MIVD zullen in de toekomst vanuit het buitenland worden voortgezet zodat we in Nederland kunnen genieten van 5G. De frequenties voor 5G gaan eind dit jaar in Nederland trouwens in de verkoop. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile dingen mee.

Ook interessant:

Over Jarno

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is TEDx spreker, oprichter van trend-event SMC050 en alumnus van opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.

Neem contact op

Wil je meer weten over 5G en digitale technologie?

Techtrends 2033

1# Techtrends 2033

Welke technologische trends zijn relevant? Welke trends gaan impact maken binnen jouw sector? Wat moet je echt weten? Wat is actueel en belangrijk voor de toekomst? Dat hoor je in deze lezing.

De wereld verandert namelijk continu door kunstmatige intelligentie, ChatGPT, deepfakes, cryptomedia, robots, cryptocurrencies, Metaverse, NFT’s, augmented reality, Web3, brain-computer interfaces en synthetische media. Dit zet bestaande verdienmodellen, processen en organisaties op zijn kop. Het verandert ons leven, ons werk, de samenleving en de rol die wij als mensen hierin innemen. Wilt u uw relaties verassen met een boeiend verhaal dat prikkelt? Wilt u uw medewerkers inspireren? Dan is deze lezing perfect! -Populaire lezing!-

Meer informatie over deze lezing

Wat klanten zeggen

"In zijn lezing over The Metaverse nam Jarno het publiek stap voor stap mee naar een wereld die sommigen totaal vreemd is. Hij praat niet over hoofden heen, maar checkt regelmatig bij het publiek wat hun (voor)kennis is en zet ook kanttekeningen bij ontwikkelingen. Erg prettig. Na afloop schoof Jarno aan bij de paneldiscussie die ik begeleidde. Hij wist zaken goed toe te lichten op een losse, spontane manier. "
Anic van Damme
Creative storyteller | Presentator | Journalist
Anic van Damme
"Soms heb je geluk en komt heel toevallig een spreker op je pad die op een speelse wijze de nodige dynamiek in kan brengen bij je ICT-kwartaal meeting. Jarno heeft niet alleen op een leuke humoristische wijze de nieuwste IT-trends over het voetlicht gebracht maar ook de nodige discussies losgemaakt over de bright en dark sides van de steeds verdergaande automatisering. Hij is daarbij zelfs geslaagd om de koppeling te maken naar onze bedrijfsvoering en heeft op die manier bijgedragen aan een geslaagde middag."
Ben Vester
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers
Ben Vester
"Het verhaal van Jarno werd zeer positief ontvangen en het helpt mij als manager om samen met mijn collega’s op zoek te gaan naar de kansen die de digitale transformatie ons te bieden heeft. Wat mij betreft is er geen strijd tussen mens en machine. Het is de kunst om als mens mét machine intelligenter te worden. Jarno heeft ons wakker geschud. Dank!"
Cesar Blaauwgeers
Landelijk teammanager Data & Informatie, Antea Group
Cesar Blaauwgeers

Waarom Jarno?

Wie is Jarno Duursma? Lees alles over zijn achtergrond als spreker, schrijver en tech-expert.

Over Jarno Duursma

Waarin onderscheidt Jarno zich van andere sprekers? Lees meer over zijn drijfveren, ervaring en presentatiestijl.

Waarom Jarno Duursma?

Jarno Duursma is een onafhankelijk technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie. Hij schreef vier boeken, onder andere over kunstmatige intelligentie, creatieve machines, deepfake technologie en blockchain. Jarno is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, NOS, RTL4 en schrijft opinie-artikelen voor onder andere FD, NRC en Volkskrant. Hij is officieel LinkedIn top Voice op het gebied van AI en maker van de ‘listening to the future’ tech-podcast en de ‘Trending in Tech’ nieuwsbrief.