Lezing Kunstmatige intelligentie
Ik schreef in 2017 het boek: “De Digitale Butler: de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie”. Het boek stond 27 dagen in de TOP 10 van Managementboek.nl met enkel 5-sterren beoordelingen.
In deze lezing geef ik u een kijkje in de toekomst door de lens van kunstmatige intelligentie. Wat staat ons te wachten? Moeten we bang zijn? Waar zit de verandering? Welke vaardigheden worden overgenomen door dit soort slimme software? Is het echt zo dat dit de grootste technologische revolutie is sinds elektriciteit, de stoommachine en het internet? Ik laat de golven zien die er de afgelopen 15 jaar zijn geweest en maak een heldere schets over de toekomst.
We gaan antwoorden krijgen op vragen waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Systemen gaan ons helpen voordat we wisten dat we hulp nodig hadden.
Intelligente software
….De trend is glashelder: we zijn in een tijdperk beland waarin computersystemen zelflerend zijn geworden door de toename van computerrekenkracht, betere algoritmes en de snelgroeiende hoeveelheden beschikbare data. Slimme systemen leren van data, van zichzelf en van andere systemen. De kwalitatieve groeispurt is groot.
En dit soort systemen krijgen steeds meer vaardigheden die wij tot dusver beschouwden als puur menselijk. Intelligente systemen die kunnen horen, zien, lezen en spreken. Ze kunnen bijvoorbeeld spraak naar tekst omzetten en andersom en tientallen objecten tegelijkertijd identificeren. Maar ze kunnen ook emoties van mensen herkennen; steeds beter en verfijnder.
Inzichten geven
Intelligente systemen gaan ons beter begrijpen dan wij onszelf, ze weten wat we nodig hebben voordat we het zelf weten. Kunstmatig intelligente systemen gaan ons inzichten geven, voorspellingen doen en daar namens ons naar handelen. Waarnemingen doen en patronen ontdekken uit complexe hoeveelheden data. Antwoorden geven op vragen waarvan we niet eens wisten dat we die vraag hadden.
Voorspellingen doen
Gevoed met duizenden foto’s van menselijke hersenen kunnen algoritmes nu al eerder dan medici patronen ontdekken in hersenscans. Zo zijn ze in staat om eerder hersenziektes op te sporen, waaronder dementie. En iedereen krijgt een technologische, digitale assistent: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook deze assistent krijgt voorspellende intelligentie en zal uiteindelijk steeds menselijker worden. Tot vriendschap aan toe. Ze gaan namens ons beslissingen nemen en namens ons handelen.
Voor- en nadelen
We gaan de komende jaren de zoete vruchten plukken van kunstmatige intelligentie: meer welvaart, efficiëntie, comfort, welzijn en nieuwe inzichten. Maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de nadelen zoals de druk op privacy, arbeidsmarkt en het verlies aan menselijke vaardigheden. Lees hier mijn blog over de nadelen van kunstmatige intelligentie.
In deze lezing hoor je bijvoorbeeld:
- Wat verstaan we eigenlijk onder kunstmatige intelligentie?
- Wat is er nu al wel en niet mogelijk?
- Welke sectoren kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie?
- Hoe ziet de toekomst eruit?
- Waarom is kunstmatige intelligentie zo ontwrichtend?
- Wat zijn de nadelen van deze trend? Moeten we ons zorgen maken?
Mijn lezingen bevatten altijd veel recente praktijkvoorbeelden. Inspirerend, enthousiast, nuchter en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht. Geen science-fiction, maar een heldere blik in de toekomst.
“Jarno was de afsluitende gastspreker op onze klantendag. Hij gaf een vlotte presentatie met praktische voorbeelden van technologieën die soms nog wat ongrijpbaar lijken. Het was voor ons belangrijk dat onze klanten zich goed in konden beelden hoe zij nieuwe technologieën zouden kunnen toepassen in hun eigen business. Daar is Jarno zeker in geslaagd. Het was een informatieve, interessante, maar ook vermakelijke afsluiting van de dag. Bedankt!” Veronique van Rosmalen, MySolution
Ik was te zien op EenVandaag om te praten over de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie.
Video artificial intelligence (Engels)
Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is alumnus van het gerenommeerde opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.
Jarno is een veelgevraagd spreker met hoge beoordelingen. Hij is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, BNR nieuwsradio, de Volkskrant en het Financieele Dagblad.