Lezing: Machines met verbeeldingskracht, een kunstmatige realiteit

Kunstmatig intelligente systemen hebben het afgelopen decennium een sterke ontwikkeling doorgemaakt. In de afgelopen jaren neemt daarbij de kwaliteit van verschillende, door AI gedreven generatieve software toe. Dat zijn verschillende soorten kunstmatig intelligente systemen die zelf content genereren zoals videobeelden, stemmen, foto’s en teksten.

Kort door de bocht: mensen leveren data aan (afbeeldingen, video’s, geluiden, persoonsgegevens) en de machine maakt daar oneindige variaties op. Niet van echt te onderscheiden.

Machines als creatieve assistent

Door de opkomst van nieuwe soorten kunstmatig intelligente software wordt het mogelijk om volledig nieuwe én geloofwaardige video’s te creëren, onderling gezichten in video’s te verwisselen, iemands stem na te maken, geloofwaardige teksten te genereren en objecten in video’s of foto’s weg te poetsen alsof ze er nooit geweest zijn. Kunstmatig intelligente software wordt onze creatieve assistent.

Vooral interessant zijn de de generative adversarial networks of GAN’s. Systemen die nieuwe data genereren van een verrassend hoge kwaliteit. Die technologie maakt grote stappen vooruit en geven machines een vonk van verbeeldingskracht.

Albumhoezen gecreëerd door kunstmatige intelligentie

Hierdoor vervaagt in de loop van de tijd steeds meer de grens tussen reële en door machine gegenereerde content. Tussen wat door mensen en wat door machines is gemaakt.

Wanneer u zich bedenkt dat veel zaken in onze fysieke wereld zich digitaal laten weergeven en dat generatieve AI-systemen in de toekomst daar wellicht nieuwe variaties, nieuwe invalshoeken op kunnen bedenken, dan ontvouwen zich als vanzelf de nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die onze verbeeldingskracht stimuleren. AI-software als oneindige creatieve machine.

Vogels gecreëerd door kunstmatige intelligentie

Nieuwe invalshoeken hebben niet alleen betrekking op foto, video en audio, maar misschien ook op nieuwe medicijnen, nieuwe materialen, nieuwe smaakvariaties voor frisdranken of voorspellingen van het verloop van een ziekte.

De geest is uit de fles

Het is niet moeilijk om enthousiast te zijn over dit nieuwe landschap van mogelijkheden. Wij zullen als mensen op het gebied van creativiteit en innovatie steeds meer de interactie aangaan met kunstmatig intelligente machines. Op sommige vlakken zullen zij het creatieve proces enorm versnellen door met grote snelheid nieuwe ideeën te genereren. Sommige ideeën lijken wellicht onnozel of zelfs hallucinogeen, maar soms zijn ze ook verrassend vernieuwend en inspirerend.

Machines met verbeeldingskracht waren jarenlang onderwerp van sciencefictionboeken en Hollywood-films. Maar de deksel is van de doos, de geest is uit de fles.

Beelden wegpoetsen met kunstmatige intelligentie

Nog een mooi voorbeeld: Met Image Inpainting kunt u met een digitaal gummetje op uw beeldscherm complete objecten wegpoetsen uit een foto waarna het generatieve AI-systeem de ontstane leegte geloofwaardig invult. Het AI-systeem ‘raadt’ dan hoe het lege gat ingevuld moet worden… Het AI-systeem maakt dan gebruik van haar verbeeldingskracht.

Landschap gecreëerd door kunstmatige intelligentie

AI-Software heeft in de afgelopen jaren steeds meer menselijke vaardigheden van ons overgenomen. Denk maar eens aan: kijken, luisteren, spreken en lezen. Nu worden de eerste veelbelovende stappen gezet op het gebied van de verbeeldingskracht. Generatieve AI-software wordt dan onze creatieve assistent en onze uitvinder. Generatieve software als ideeënmachine.

Deepfake technologie

Maar zoals elke technologie kunnen deze technieken ook worden misbruikt. Zoals bij het verschijnsel deepfake, de inzet van generative AI technology voor het creëren van nepinformatie.

In deze lezing laat ik ook zien hoe kunstmatig gecreëerde tekst, beeld, video en audio kunnen worden ingezet voor criminele doeleinden. Denk aan: chantage, identiteitsfraude, beïnvloeden van verkiezingen, toebrengen van reputatieschade en het om de tuin leiden van biometrische herkenning.

In potentie kan deepfake-technologie op eenvoudige wijze een tsunami aan nepnieuws opleveren. Dat genereert sociale onrust, ondermijnt het vertrouwen in de journalistiek of wekt apathie op bij consumenten voor nieuwsfeiten.

In het algemeen creëert generatieve AI-software een nieuwe digitale wereld met nieuwe content, nieuwe ideeën en nieuwe gevaren. Nu de scheidslijn tussen de virtuele en fysieke wereld steeds dunner wordt en illusie en realiteit steeds meer in elkaar overlopen, is het onderscheid steeds lastiger te maken tussen echt en nep. Machines met verbeeldingskracht creëren zo een kunstmatige realiteit.

Mijn drie publicaties over kunstmatige intelligentie.

Kenmerken Lezing Jarno

 • Energiek en inspirerend
 • Compact en prettig tempo
 • Begrijpelijk uitgelegd voor iedereen
 • Nuchter en gezond kritisch
 • Veel voorbeelden

Mijn meest recente lezingen:

 • Inspirerende online sessie voor thuiswerkende medewerkers. (Marketing)
 • Online congres over innovatie met alle stakeholders. (ICT en Publieke Dienstverlening)
 • Online medewerkersbijeenkomst over digitale transformatie. (Zakelijke Dienstverlening)
 • Europese bijeenkomst over de frontlinie van technologie en patenten. (Europees Non-profit)
 • Aftrap strategisch plan voor komende 5 jaar. (Woningbouw)
 • Aftrap Heidag management. (ICT dienstverlener)
 • Online paneldiscussie: technologie en corona. (Financiele Dienstverlening)

Als spreker voor je (online) event.

Vertel mij iets over je bedrijf, je medewerkers, je relaties, je doelstelling en ik zorg voor een inspirerende, motiverende lezing. Wil je relaties samenbrengen, je medewerkers online inspireren, een aftrap doen voor een creatieve sessie, een ‘online energyboost’ geven of met het managementteam een strategisch plan maken? … Vul dan het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

Podcast Creatieve Machines

Uitgelichte lezing

Impact van Deepfake technologie

1# Impact van Deepfake technologie

Deepfake technologie maakt het mogelijk om mensen in videos dingen te laten doen die ze in het echt niet gedaan hebben en te laten zeggen die ze niet gezegd hebben.

Daardoor ontstaat het risico dat we onze ogen en oren niet meer kunnen vertrouwen. Ik vertel u graag over Deepfake Technologie.

Bekijk lezing

Lezing voor Thuiswerkers

Het normale kantoorleven verdwijnt door de tweede coronagolf steeds verder uit het zicht. We werken thuis. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Geen praatjes met collega’s. Niet even snel kunnen overleggen. Er is gebrek aan sociale cohesie. Aan nieuwe ideeën. En soms ook gebrek aan motivatie. We merken hoe belangrijk verbinding en relaties zijn.

Misschien helpt het om een inspirerende sessie over innovatie, technologie en verbinding te organiseren voor uw medewerkers? Een ‘energyboost‘!
Laat het me weten. Al mijn lezingen kunnen ook prima online gegeven worden. Met hetzelfde enthousiasme als bij een fysieke bijeenkomst.

Wilt u uw team inspireren? Motiveren? Weer even (online) bij elkaar brengen? Neem dan contact met me op. Ik denk graag mee.

Neem contact met mij op

"Jarno’s lezing hielp ons de impact te snappen van kunstmatige intelligentie op mensen, bedrijven en zelfs de hele samenleving. Zijn frisse kijk op de digitale toekomst inspireerde ons team maar waarschuwde ons ook niet de menselijke factor te vergeten. Want juist die menselijke factor zal in de toekomst voornamelijk hetgeen zijn waarmee je je als bedrijf kunt onderscheiden."
Rudy Kempe
KONE
Rudy Kempe
"Jarno heeft ons meegenomen in de snel veranderende digitale wereld met de nadruk op kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn verhaal heeft hij een duidelijke link gemaakt naar onze business wat het niet alleen erg interessant maar ook nog eens zeer relevant maakt. Zeker een toegevoegde waarde voor ons als inspiratie maar ook als reminder dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd zodat wij hier als bedrijf ook beter op in kunnen spelen."
Tim de Vos
Unilever food solutions
Tim de Vos